Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα ενότητας από Obama και Ρεπουμπλικάνους – Δέσμευση να εργαστούν από κοινού για την αποφυγή παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου

tags :
Μήνυμα ενότητας από Obama και Ρεπουμπλικάνους – Δέσμευση να εργαστούν από κοινού για την αποφυγή παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου
Στον απόηχο της ήττας των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Τη δέσμευση τους ότι εργαστούν από κοινού με κύριο στόχο να βρεθούν λύσεις και κυρίως να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου εξέφρασαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο νέος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Mitch Mc Connell.
Υπενθυμίζεται ότι στις προχθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν μια ιστορική νίκη, καταφέρνοντας να πάρουν τον έλεγχο και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το νέο Κογκρέσο, προκειμένου τα δύο επόμενα χρόνια να είναι όσο πιο εποικοδομητικά είναι δυνατόν» τόνισε ο Obama κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, αφού αναγνώρισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν «μια όμορφη νύχτα».
Απευθυνόμενος στους Αμερικάνους που ψήφισαν για αλλαγή, ο Obama ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας άκουσα».
«Το ηχηρό μήνυμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και των τελευταίων εκλογών είναι ότι θα ενεργήσουμε» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «οι κομματικές ταυτότητες δεν είναι τόσο σημαντικές», ότι «έχει την ευθύνη για να λειτουργήσει η χώρα» και ότι «θα βρεθεί ο τρόπος για συνεργασία».
Όπως έγινε γνωστό, αύριο ο Obama θα έχει μια ευρεία συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.
Από την πλευρά του και ο Ρεπουμπλικάνος πλέον πρόεδρος της Γερουσίας, Mitch Mc Connell υποστήριξε ότι θα προσπαθήσει να κάνει πιο παραγωγική τη Γερουσία.
«Η Γερουσία τα τελευταία χρόνια βασικά δεν κάνει τίποτα. Θα γυρίσουμε στη δουλειά ώστε να περάσουμε νομοθετήματα» τόνισε ο Mc Connell, ο οποίος πάντως δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τον Obama σε θέματα όπου μπορούν να συμφωνήσουν, όπως είναι για παράδειγμα οι εμπορικές συμφωνίες και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Σε μια κίνηση ενότητας ο Obama ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να συζητήσει για το ενδεχόμενο να εγκρίνει εκ νέου μια εξουσιοδότηση στην κυβέρνησή του για τη χρήση βίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που υποστήριξαν το καλοκαίρι βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.
Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, είναι σαφές πως οι σχέσεις του Obama με τους Ρεπουμπλικάνους κατά τα εναπομείναντα δύο χρόνια της προεδρικής του θητείας κάθε άλλο παρά ρόδινα θα είναι.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Reince Priebus, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών ήταν «μια ευθεία απόρριψη της ατζέντας του Obama».
«Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την πολιτική του Obama» τόνισε ο Priebus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης