Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές σήμερα στις ΗΠΑ - Κινδυνεύουν να χάσουν και τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί - Προβληματισμός στο στρατόπεδο Obama

tags :
Ενδιάμεσες εκλογές σήμερα στις ΗΠΑ - Κινδυνεύουν να χάσουν και τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί - Προβληματισμός στο στρατόπεδο Obama
Στα χαμηλότερα επίπεδα της η δημοτικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (στις 13:00 ώρα Ελλάδας) εκατομμύρια Αμερικάνοι προκειμένου να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν την «τύχη» της Γερουσίας και θα ανοίξουν το δρόμο για τις Προεδρικές Εκλογές του 2016.
Στις ενδιάμεσες εκλογές θα ανανεωθούν οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ οι Αμερικάνοι θα κληθούν να εκλέξουν τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών Πολιτειών.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν ήδη τη Βουλή των Αντιπροσώπων και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους σε αυτήν.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην «τύχη» της Γερουσίας, καθώς βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχυρές πιθανότητες να έχουν την πλειοψηφία και σε αυτό το Σώμα, το οποίο «ελέγχουν» από το 2006 οι Δημοκρατικοί.
Σημειώνεται πως σήμερα οι Δημοκρατικοί έχουν 55 έδρες (συμπεριλαμβάνονται και οι δύο έδρες των ανεξάρτητων Γερουσιαστών που τείνουν προς τους Δημοκρατικούς) έναντι 45 των Ρεπουμπλικάνων.
Συνεπώς οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται άλλες 6 έδρες προκειμένου να λάβουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, πραγματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή θα δοθεί σε επτά Πολιτείες (Αλάσκα, Λουιζιάνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Αιόβα, Κολοράντο και Κάνσας), όπου το αποτέλεσμα θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπο.
Οι ενδιάμεσες εκλογές έρχονται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η δημοτικότητα του Προέδρου Barack Obama έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της από τότε που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
«Είναι ένα δημοψήφισμα για τον Πρόεδρο» ανέφερε σε δηλώσεις του στο NBC ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος για τους Ρεπουμπλικάνους, Rand Paul.
Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον έλεγχο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, τότε ο πρόεδρος Obama θα βρεθεί σε πραγματικά δυσχερή θέση, μια και οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι αυτοί που θα δίνουν τον τόνο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Για αυτό το λόγο ο Obama σε ομιλία του την Κυριακή κάλεσε το κόμμα του να υπάρξει ευρεία κινητοποίηση με απώτερο στόχο α ενισχυθεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης