Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κίνα – Την καλεί να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην πλήρωση των στόχων για την ανάπτυξη

Προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κίνα – Την καλεί να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην πλήρωση των στόχων για την ανάπτυξη
Να μειώσει στο 7% τον στόχο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2015 ζητά από τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία
Να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη το 2015 καλεί την Κίνα η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για την κινεζική οικονομία.
Όπως επισημαίνεται, η Κίνα θα μπορούσε να περικόψει στο 7% τον στόχο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2015, χωρίς να πλήξει την αγορά εργασίας, αν και η Παγκόσμια Τράπεζα παροτρύνει το Πεκίνο να απαλλαγεί από τους στόχους για την ανάπτυξη.
Στην έκθεσή της προειδοποιεί την Κίνα έναντι των «φιλόδοξων» στόχων για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 στο 7,5%, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσπούσε την κυβέρνηση από τα μεταρρυθμιστικά πλάνα της.
Έπειτα από 30 έτη ιλιγγιώδους, διψήφιας οικονομικής ανάπτυξης που βελτίωσε το επίπεδο διαβίωσης εκατομμυρίων Κινέζων, αλλά μόλυνε παράλληλα τον αέρα, το έδαφος και τα ύδατα της χώρας, η Κίνα επιθυμεί να ανασχεδιάσει την οικονομία της υπό την έννοια της αργότερης, αλλά καλύτερης ποιοτικώς ανάπτυξης.
Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Παγκόσμια Τράπεζα όσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνει, είναι η ανάγκη επικέντρωσης στις μεταρρυθμίσεις, παρά στην πλήρωση συγκεκριμένων αναπτυξιακών στόχων.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, η επίτευξη ενός στόχος περί το 7% για την ανάπτυξη το 2015 είναι ο “ενδεδειγμένος” προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην αγορά εργασίας», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Πεκίνο.
Σημειώνεται ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με τον αργότερο ρυθμό από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται από τους αναλυτές ότι δεν θα επιτευχθεί ο επίσημος στόχος για πρώτη φορά σε 15 χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως και άλλοι αναλυτές, εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2014 με ρυθμό 7,4%, τον πιο βραδύ εδώ και 24 χρόνια, λίγο κάτω από τον στόχο για 7,5%.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένας στόχος 7,5% για το 2015 δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος, επισημαίνοντας ότι θα απαιτούνταν μακροοικονομικές πολιτικές επικεντρωμένες στη διατήρηση της εσωτερικής ζήτησης και όχι στις μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν αναμένεται να ανακοινώσει τους στόχους της για την ανάπτυξη το 2015 πριν τον Μάρτιο του ιδίου έτους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης