Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της διαφθοράς – Πάνω από 50 συλλήψεις δημάρχων, επιχειρηματιών και πολιτικών

Ισπανία: Ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της διαφθοράς – Πάνω από 50 συλλήψεις δημάρχων, επιχειρηματιών και πολιτικών
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Μαδρίτης
Σε πάνω από 50 συλλήψεις ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι δήμαρχοι, επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικοί, προχώρησε χθες η ισπανική αστυνομία, σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της διαφθοράς.
Σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς γίνεται λόγος για ένα δίκτυο δημοτικής και περιφερειακής διαφθοράς, που είχε διεισδύσει σε αρκετούς δήμους και αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας με τη συνενοχή δημοτικών συμβούλων, αξιωματούχων, καθώς και επιχειρηματιών στις κατασκευές και τα έργα ενέργειας.
Μάλιστα, μόνον τα τελευταία δύο χρόνια αυτό το δίκτυο διαφθοράς σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο είχε αναθέσει συμβάσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Europa Press, πολιτικοί που αποτελούσαν μέλη αυτού του δικτύου φέρεται να αποκόμιζαν αμοιβές (μίζες) μέχρι και 2-3% για κάθε σύμβαση.
Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών της Εισαγγελίας και αναλόγως του ποσοστού που λάμβαναν για κάθε συμβόλαιο, οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να έχουν λάβει ποσά μεταξύ 5 και 7,5 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των 51 κρατουμένων είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στη Μαδρίτη, Francisco Granados, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Λεόν και επίσης μέλος του Λαϊκού Κόμματος, Marcos Martinez, ο οποίος διαδέχθηκε την Isabel Carrasco που σκοτώθηκε τον περασμένο Μάιο.
Η αστυνομία έχει επίσης συλλάβει τουλάχιστον έξι δημάρχους στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής.
Η επιχείρηση, η οποία έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη από τον δικαστή Ελόι Βελάσκο, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης