Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Καλείται να εισφέρει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Νέος «πονοκέφαλος» για τον πρωθυπουργό Κάμερον

Βρετανία: Καλείται να εισφέρει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Νέος «πονοκέφαλος» για τον πρωθυπουργό Κάμερον
Αντιθέτως με τη Βρετανία, η Γαλλία θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ λιγότερα
Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ καλείται να εισφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., λόγω της βελτίωσης που καταγράφεται στην οικονομία της χώρας, κάτι όμως που προσθέτει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια σειρά από εσωτερικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.
Προκειμένου να αντισταθμίσει την καλύτερη απόδοση της βρετανικής οικονομίας από το 1995 έναντι των άλλων χωρών – μελών της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδώσει μια επιπλέον συνεισφορά τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το μέγεθος της οποίας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της καθαρής συνεισφοράς κατά το 2013.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ λιγότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, με βάση δημοσίευμα των Financial Times.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, αναμένεται να προκαλέσει την οργή των ευρωσκεπιτικιστών, σε μια στιγμή που κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, ο οποίος πρέπει να αντιπαλέψει με ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό ρεύμα στη χώρα του, που έχουν οδηγήσει στην αναθεώρηση της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός Κάμερον είναι αποφασισμένος να αντιτεθεί σε αυτή την επιπλέον συνεισφορά που καλείται να πληρώσει η χώρα του.
Χθες, μάλιστα, το θέμα αυτό τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου επίσης είναι υποχρεωμένη να εισφέρει επιπλέον ποσό στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αν και είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρχει αίτηση για νέα επιπλέον εισφορά σε οποιαδήποτε στιγμή, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δεν υπολόγιζε αυτά τα χρήματα, δεν χρειάζεται αυτά τα χρήματα και ότι πρόκειται να υπάρξει στενή συνεργασία με άλλες χώρες που επίσης επιβαρύνονται, προκειμένου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιδράσουν.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη και ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι η επιπλέον αυτή συνεισφορά θα προστεθεί στο συνολικό ποσό που καλείται να εισφέρει η Βρετανία στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., που για το 2013 ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ και που βεβαίως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόσθετη επιβάρυνση.
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, η Ολλανδία θα κληθεί να συνεισφέρει επιπλέον ποσό 642 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως η Γερμανία θα πληρώσει λιγότερα κατά 779 εκατ. ευρώ, η Γαλλία λιγότερα κατά 1 δισ. ευρώ και η Πολωνία λιγότερα κατά 316 εκατομμύρια ευρώ.
Σε επιστολή προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στα οποία εξηγούνται οι ανωτέρω προσαρμογές, η Κομισιόν σημειώνει πως «γνωρίζει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς από την άποψη των ταμειακών ροών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης