Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου - Νέες προκλήσεις από τον Νταβούτογλου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου - Νέες προκλήσεις από τον Νταβούτογλου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού συνιστούν μία πρόσθετη πρόκληση, σχολιάζουν από την ελληνική κυβέρνηση
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις της με την Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν, δυστυχώς, μία πρόσθετη πρόκληση, σχολιάζουν από την ελληνική κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι, «η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.
«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της "συμφωνίας" αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».
«Αν οι Ελληνοκύπριοι λένε ‘οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ`, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.Υπενθυμίζεται ότι χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι.
Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα, ο Νταβούτογλου μιλώντας σε αυστηρό ύφος ανέφερε ότι «προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας.
Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι.
Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη.
Από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων.
Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού δια των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία.
Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο αυτοί μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι τουρκοκύπριοι» ισχυρίστηκε.
Εν τω μεταξύ, η Κύπρος ετοιμάζεται να θέσει θέμα στην ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα φέρεται να εξετάζει -μεταξύ άλλων- προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και εταιρειών, που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Ακόμη, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει - όπου είναι δυνατόν – την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ε.Ε., ώστε να πετύχει λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην τουρκική πλευρά.

Ακόμη, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε:

- Μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
- Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
- Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
- Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
- Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η επιστολή του Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι την Δευτέρα κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή - ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου - του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Με την επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο «χτύπημα» στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης