Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s: Η σύγκρουση Καταλονίας – Ισπανίας για την ανεξαρτησία θα καταλήξει σε μεγαλύτερες φορολογικές διευκολύνσεις

Moody’s: Η σύγκρουση Καταλονίας – Ισπανίας για την ανεξαρτησία θα καταλήξει σε μεγαλύτερες φορολογικές διευκολύνσεις
Δεν θα υπάρξουν άμεσες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Καταλονία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Η ένταση μεταξύ της Καταλονίας και της ισπανικής κυβέρνησης σχετικά με το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία θα καταλήξουν στη χορήγηση μεγαλύτερων φορολογικών διευκολύνσεων στην περιοχή, τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τη Moody’s, το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου που έχει εξαγγείλει ο καταλανός πρόεδρος, Αρτούρ Μας, αν και δεν έχει νομική υπόσταση, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους Καταλανούς να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Ωστόσο, κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η πλειονότητα των Καταλανών δεν επιθυμεί τόσο την ανεξαρτησία όσο μεγαλύτερη φορολογική αυτονομία.
Υπό αυτήν την έννοια, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι δεν αναμένει η κεντρική κυβέρνηση να παράσχει μεγάλες διευκολύνσεις στην Καταλονία πριν από το 2016, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2015 θα πραγματοποιηθούν οι περιφερειακές εκλογές και στα τέλη του ίδιου έτους οι γενικές εκλογές.
Παράλληλα, η Moody’s σημειώνει ότι η απόφαση του καταλανού προέδρου, Α. Μας, να αντικαταστήσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου με μια ψηφοφορία καταγραφής της γνώμης των Καταλανών περιορίζει την πολιτική αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα τόσο για την Καταλονία όσο και την Ισπανία εν γένει.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο πολιτικός θόρυβος και η οικονομική αβεβαιότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και το 2015, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι εντάσεις θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις άμεσες και για τις δύο πλευρές».
Η πολιτική σύγκρουση σχετικά με την ανεξαρτησία δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν έχει επηρεάσει τις παροχές ρευστότητας από την κεντρική κυβέρνηση στην περιοχή από το 2012, σημειώνει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης