Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τσάρο για τον Ebola» όρισε ο B. Obama για την αντιμετώπιση του ιού - Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη

«Τσάρο για τον Ebola» όρισε ο B. Obama  για την αντιμετώπιση του ιού - Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ο Ron Klain πρόεκειται να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού
Τον πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, Ron Klain όρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama, ως τον «τσάρο του Ebola», προκειμένου να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού. 
Πρόκειται για μια προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον ιό, του οποίου η πιθανότητα εξάπλωσης έχει προκαλέσει ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε ότι η απάντησή της στην επιδημία ήταν αργή και ανεπαρκής.
Ο κ. Klain δικηγόρος και επιχειρηματίας, υπήρξε σύμβουλος του Obama στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Jo Biden. Παλαιότερα έχει διατελέσει επιτελάρχης του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ και της πρώην γενικής εισαγγελέως Τζάνετ Ρίνο.
«Ο Klain ένας δικηγόρος, αναλαμβάνει τη θέση διαθέτοντας ισχυρά διαπιστευτήρια στον τομέα της διαχείρισης, μεγάλη εμπειρία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καλές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Obama περιλαμβανομένου του προέδρου», σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η απόφαση να διοριστεί ο Klain στη θέση του «τσάρου του Ebola» ελήφθη μετά τη μόλυνση δεύτερης νοσοκόμας στο Ντάλας η οποία είχε συμμετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον T. Duncan το πρώτο κρούσμα του ιού Ebolaπου εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του κ. Οbama έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από πολλούς κοινοβουλευτικούς για τις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας στις ΗΠΑ.
Tην ίδια στιγμή η εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Τέξας η οποία ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με ασθενή ο οποίος πέθανε από τον Ebola στο Ντάλας θα απομακρυνθεί από το κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξίδευε «για προληπτικούς λόγους», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ,ενώ συναγερμός για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού έχει σημάνει σε Αφρική και Ευρώπη.
Η γυναίκα, επιβλέπουσα στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας όμως παραμένει εθελοντικά περιορισμένη στην καμπίνα της, σε κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Carnival Cruise Lines, το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά του Μπελίζ.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ακτοφυλακή του Μπελίζ εμπόδισε το κρουαζιερόπλοιο να πιάσει λιμάνι και απαγόρευσε στους χιλιάδες επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πλοιάρχου, να αποβιβαστούν.
«Έχουν περάσει 19 ημέρες από τότε που η γυναίκα ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς ο οποίος πέθανε», διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.
Ο Λιβεριανός Τ. Duncan πέθανε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο στις 8 Οκτωβρίου. Η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες και ένας φορέας του Ebola δεν μπορεί να τον μεταδώσει παρά μόνο εφόσον έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα (πονοκέφαλο, πυρετό ή εμετούς). Ο ιός μεταδίδεται με απευθείας επαφή με τα σωματικά υγρά.
Σύμφωνα με την εταιρεία Carnival Cruise η γυναίκα «παραμένει σε απομόνωση πάνω στο πλοίο και πιστεύεται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τους επιβάτες και το πλήρωμα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως ανέφερε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία προκειμένου η γυναίκα και ο σύντροφός της που την συνόδευε στην κρουαζιέρα να μεταφερθούν με ασφάλεια στις ΗΠΑ, για προληπτικούς λόγους.
Η γυναίκα αναχώρησε για την κρουαζιέρα από το Γκάλβεστον του Τέξας στις 12 Οκτωβρίου, πριν δοθεί η εντολή από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να τεθούν υπό περιορισμό όσοι άνθρωποι ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον Duncan.

ΠΟΥ: Σε 4.546 νεκρούς αυξήθηκαν τα θύματα του Ebola
O αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της επιδημίας του ιού Ebola έφθασε στους 4.546 επί συνόλου 9.191 γνωστών κρουσμάτων στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Επιπλέον 20 κρούσματα περιλαμβανομένων 8 θανάτων έχουν καταγραφεί στη Νιγηρία και ένα κρούσμα –ο ασθενής ανέρρωσε– στη Σενεγάλη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Ισπανία, επίσης, έχει καταγράψει μία μόλυνση από τον Ebola εντός της επικράτειάς της και οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιλαμβανομένου ενός θανάτου, ανέφερε ο ΠΟΥ στον πιο πρόσφατο απολογισμό του.
Ο αριθμός των νεκρών στις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό περιλαμβάνει 62 επιπλέον θανάτους σε σύγκριση με την Τετάρτη.
Μεταξύ των απωλειών περιλαμβάνονται 239 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Μια χωριστή επιδημία Ebola που έχει ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η οποία οφείλεται σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, έχει στοιχίσει την ζωή σε 49 ανθρώπους εκ των 68 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισήμανε ακόμη ο ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης