Τελευταία Νέα
Διεθνή

Turner (πρώην πρόεδρος FSA): Η Ευρώπη κινδυνεύει να εισέλθει σε 15ετή περίοδο στασιμότητας - Μόνη λύση η πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Turner (πρώην πρόεδρος FSA): Η Ευρώπη κινδυνεύει να εισέλθει σε 15ετή περίοδο στασιμότητας - Μόνη λύση η πολιτική χαμηλών επιτοκίων
Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης ο συνεργάτης του G. Soros
Τον κίνδυνο μη ανάπτυξης για περίοδο 15 ετών στην Ευρώπη επισημαίνει ο Adair Turner, πρώην πρόεδρος της εποπτικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, FSA και συνεργάτης του George Soros στη δεξαμενή σκέψης Institute for New Economic Thinking, τονίζοντας ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξή του στο expansion.com και ερωτηθείς σχετικά με τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στις αγορές, ο Α. Turner σημείωσε ότι οι αγορές ανησυχούν από το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία δεν επιτυγχάνει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την ύφεση, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό περιβάλλον βαθιά δύσκολο.
Όπως επισήμανε, εκείνο που αποκρυσταλλώθηκε τον Σεπτέμβριο ήταν μια παράλληλη επιβράδυνση σε ποικίλες οικονομίες ανά τον κόσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Κίνα ενδεχομένως βρίσκεται ενώπιον μιας φούσκας ακινήτων, η Ιαπωνία έχει εισέλθει σε μια περίοδο μειωμένης εμπιστοσύνης σχετικά με τον αντίκτυπο της ακολουθούμενης πολιτικής για την ανάπτυξη της χώρας από την κυβέρνηση του S. Abe, η Γερμανία καταγράφει μειωμένες εξαγωγές και χώρες όπως η Ιταλία προχωρούν με αργούς ρυθμούς λόγω των υψηλών χρεών.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ευρωζώνη, ο συνεργάτης του G. Soros σημειώνει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ένα περιβάλλον όμοιο με αυτό της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990, ήτοι μειωμένης ανάπτυξης και χαμηλών ποσοστών πληθωρισμού.
Ωστόσο, συμπληρώνει, είναι πιο ανησυχητικό από πολιτικής απόψεως, καθώς πρόκειται για ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, με εθνικές μειονότητες και μεγάλα μεταναστευτικά κύματα και επισημαίνει ότι αντιθέτως η Ιαπωνία είναι πιο ομογενοποιημένη τόσο εθνικά όσο και πολιτιστικά.
Έτσι, υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα η Ευρωζώνη να βρεθεί για περίοδο 15 ετών με πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης.
Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει σχετικά από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποκλειστεί αυτό το σενάριο, ο A. Turner σημειώνει ότι η επίπτωση της οικονομικής επιβράδυνσης είναι η παραμονή των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που εκτιμούν οι επενδυτές.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αμφιβάλλει αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει σε αύξησή τους πριν το φθινόπωρο του 2015 και επισήμανε ότι η FED θα αργήσει αρκετούς μήνες για να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται κοντά στα μηδενικά επιτόκια κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών.
Όπως σημείωσε, έχει δημιουργηθεί τόση αμφιβολία που το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να συνεχιστεί η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων, κάτι που σημείωσε ενθαρρύνει τον κόσμο να αναλαμβάνει περισσότερους κινδύνους, που δημιουργούν νέα προβλήματα.
Είμαστε πολύ μακριά από το να εξέλθουμε από αυτή την κρίση, τονίζει.
Ερωτηθείς αν τα τεστ αντοχή των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, είναι ικανά για να επανενεργοποιήσουν και να ενισχύσουν την οικονομία, σημειώνει ότι είναι χρήσιμα, όμως δεν θα εξυπηρετήσουν ως προς την ενίσχυση της πιστωτικής ζήτησης.
Αν και επιλύεται το θέμα της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν επιλύεται το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους στην οικονομία.
Όσον αφορά τα όπλα που έχουν απομείνει στη φαρέτρα της ΕΚΤ, σημειώνει ότι στόχος της είναι να αντισταθμίσει την επιθετική πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, που είναι τόσο αυστηρή που έχει επιδεινώσει την ύφεση.
Μια λύση, σημειώνει, θα ήταν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς στο Σύνταγμά της αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί ελλείμματα.
Αυτό που θα μπορούσε να προκύψει, αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να εξελίσσονται άσχημα, είναι η ΕΚΤ να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.
Αν η γερμανική οικονομία συνεχίσει να πορεύεται άσκημα και εξακολουθήσει ο αποπληθωρισμός, θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία για αύξηση των επενδύσεων σε έργα υποδομής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και παράλληλα, μια συμφωνία βάσει της οποίας η ΕΚΤ θα αγόραζε ομόλογα που θα εξέδιδε η ΕΤΕπ.
Όσον αφορά το μέλλον, εκείνο που θα πρέπει να αποτραπεί σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της FSA και στενό συνεργάτη του Soros, είναι μια ακόμη φούσκα στην αγορά ακινήτων, που έχει προκαλέσει ήδη τέσσερις ή πέντε μεγάλες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες, όμως αυτό απαιτεί μεγαλύτερα επίπεδα κεφαλαίου στις τράπεζες για κάθε δάνειο στον τομέα των ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης