Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι τζιχαντιστές από την Kobane, απελευθέρωση «βλέπουν» οι Κούρδοι - Σφοδρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη

Υποχωρούν οι τζιχαντιστές από την Kobane, απελευθέρωση «βλέπουν» οι Κούρδοι - Σφοδρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη
Σφοδροί και διαδοχικοί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων
(upd) Παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί για την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών βομβαρδισμών των συμμαχικών δυνάμεων, αυτοί φαίνεται πως τελικά αποδίδουν εάν ληφθεί υπόψη πως όχι μόνο αναχαιτίστηκε η προέλαση των τζιχαντιστών στην πόλη Kobane αλλά και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οπισθοχωρούν.
Όπως μεταδίδει το BBC, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις διάρκειας ενός μήνα, οι τζιχαντιστές οπισθοχωρούν και αποχωρούν από τις περισσότερες περιοχές της πόλης, τις οποίες είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχο τους.
Η Baharin Kandal, επικεφαλής των Κούρδων μαχητών υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί από όλες τις περιοχές, πλην δύο σημείων αντίστασης στα ανατολικά της πόλης.
Μάλιστα η Kandal, αφού υπογράμμισε πως οι κουρδικές δυνάμεις εξοπλίζονται διαρκώς με όπλα, προμήθειες και μαχητές – αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει το πώς - εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι πολύ σύντομα η πόλη θα απελευθερωθεί.
Στην εξέλιξη αυτή συνέδραμαν τα μέγιστα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συμμάχων, οι οποίοι συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 14  βομβαρδισμούς κατά θέσεων των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με το BBC, η περίπτωση της Kobane θεωρούνταν ως ένα μεγάλο τεστ για τις συμμαχικές δυνάμεις, κυρίως για το εάν οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι αποτελεσματικοί.
Πλέον, και εφόσον τα σενάρια για την Kobane επιβεβαιωθούν, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στο μέτωπο της Βαγδάτης, την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο τους οι τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με το BBC, χθες Πέμπτη υπήρξαν διαδοχικές εκρήξεις σε συνοικίες Σιιτών στη Βαγδάτη, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, «έργο» το οποίο αποδίδεται στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Οι επιθέσεις αυτές αποδυνάμωσαν και την ισχύ των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού του Ιράκ, Haider al Abadi, ο οποίος πριν την εκδήλωση των επιθέσεων, είχε αναφέρει πως οι γενναίες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη Βαγδάτη και τα περίμετρο της, διαμηνύοντας πως η πόλη είναι ασφαλής από τους τρομοκράτες.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επέρριπτε ευθύνες σε Σιίτες για επιθέσεις και δολοφονίες Σουνιτών ως αντίποινα για τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης