Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Το ρίσκο του αποπληθωρισμού τροφοδοτεί τον φόβο για την παγκόσμια οικονομία - Εντείνεται η πίεση στις κεντρικές τράπεζες

tags :
Wall Street Journal: Το ρίσκο του αποπληθωρισμού τροφοδοτεί τον φόβο για την παγκόσμια οικονομία - Εντείνεται η πίεση στις κεντρικές τράπεζες
Η πτώση στις τιμές καταναλωτή αναδύθηκε ως μεγάλη ανησυχία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Το ρίσκο του αποπληθωρισμού τροφοδοτεί τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία, με την πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων να ασκεί πιέσεις στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η πτώση στις τιμές καταναλωτή αναδύθηκε ως μεγάλη ανησυχία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς ξύπνησε μνήμες της Μεγάλης Ύφεσης και τις δύο χαμένες δεκαετίες στην Ιαπωνία.
Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση μιας σειράς όπλων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις συνέπειες του χαμηλού πληθωρισμού.
Στην εποχή μας, εμφανίζονται νέα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, πτώση στις τιμές των commodities και υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα, γεγονότα που καταδεικνύουν ότι εξακολουθεί να ελλοχέυει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.
Οι απειλές αυτές αναδύονται καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο ήταν το κύριο όπλο τω ν ΗΠΑ στη μάχη κατά της πτώσης των τιμών.
Η ανησυχία για το αποπληθωρισμό είναι ιδιαίτερα έντονη σε Ευρώπη και Ιαπωνία, δύο οικονομίες στις οποίες οι κεντρικές τράπεζες παλεύουν να βρουν λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων καταδεικνύει ότι η πτωτική πίεση στον πληθωρισμό, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο με διαστάσεις, που θα προκαλέσει ανάμεικτες επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στις αναδυόεμες οικονομίες.
Οι επενδυτές πλέον ανησυχούν για αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκες από τις χθεσινές πιέσεις στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ.
Με φόντο τον αποπληθωριστικό κίνδυνο, εντείνεται η πίεση στο πρόσωπο του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων.
Το τελευταίο όπλο της ΕΚΤ είναι η αγορά κρατικών ομολόγων, ενδεχόμενο το οποίο συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Βερολίνου.

Οι ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό είναι πιο έντονες την Ευρώπη, ωστόσο και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός χάνει έδαφος




www.bankingnews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης