Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 4ετίας το αργό πετρέλαιο - Οδεύει ολοταχώς προς τα 80 δολ. το βαρέλι

Σε χαμηλά 4ετίας το αργό πετρέλαιο - Οδεύει ολοταχώς προς τα 80 δολ. το βαρέλι
Αρνητικά λειτουργεί η υποβάθμιση των εκτιμήσεων από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας σχετικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης
(upd)Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έχει υποχωρήσει η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά και την ανακοίνωση ότι δεν αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ να αποφασίσει περικοπή των παραγόμενων ποσοτήτων πετρελαίου στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.
Το πλεόνασμα αργού πετρελαίου στην αγορά, που εν μέρει προκλήθηκε από την άνθηση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και την πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο ενώπιον των άσκημων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, έχει οδηγήσει στη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει περί το 25% από τα μέσα του Ιουνίου και σήμερα, Τετάρτη, έχασε επιπλέον 1,65 δολάριο, διαπραγματευόμενο στα 86,58 δολάρια το βαρέλι.
Η πτώση αυτή εντείνει την ανησυχία μεταξύ των παραγωγών χωρών, όπως η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του αργού πετρελαίου.
Αν συνεχιστεί η πτώση είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστούν οι επενδύσεις σε βάθος χρόνου, αλλά και τα αποθέματα μη συμβατικών καυσίμων, τα οποία για να είναι κερδοφόρα εξαρτώνται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάποιες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ κάνουν λόγο για ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου πριν τη συνάντηση των μελών του Οργανισμού στη Βιέννη, τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου και μέλος του Οργανισμού, αλλά και το Κουβέιτ δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αναγκαιότητα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αντίθετες στη χαμηλή τιμή για κάποιο εύλογο διάστημα.
Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2014 στις 250.000 βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας της υποβάθμισης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό υποδηλώνει ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί με τον πιο αργό ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πρώτη ενημέρωση: 10:31, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης