Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτική συνάντηση κορυφής στην Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους – Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Στρατιωτική συνάντηση κορυφής στην Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους – Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή
Σιίτες κατά Σουνιτών στο Ιράκ ως αντίποινα στη δράση των τζιχαντιστών
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στις μάχες σώμα με σώμα που εκτυλίσσονται εδώ και ημέρες μεταξύ των Κούρδων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Kobane στη μεθόριο της Συρίας και της Τουρκίας, πυκνώνουν οι ενδείξεις για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας Σιίτες μαχητές στο Ιράκ απήγαγαν και σκότωσαν δεκάδες Σουνιτών πολιτών τους τελευταίους μήνες ως αντίποινα στη δράση των ακραίων ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι Σιίτες μαχητές έχουν τη στήριξη της Ιρακινής κυβέρνησης, η οποία φέρεται και να τους προμηθεύει με τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Με τους Σιίτες να μάχονται κατά των Σουνιτών στο Ιράκ, με το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Bashar al Assad να βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση εδώ και μήνες με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, με τους Κούρδους να προσπαθούν μέσα από όλες αυτές τις συγκρούσεις να ενδυναμώσουν την ισχύ και την παρουσία τους στο Ιράκ και στη Συρία και με τους τζιχαντιστές να μάχονται εναντίον όλων για τη δημιουργία του δικού τους χαλιφάτου στις δύο αυτές χώρες, είναι προφανές πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή όχι μόνο είναι εκρηκτική αλλά τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Εάν τώρα προστεθεί ότι η Τουρκία φέρεται σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα να έχει αρχίσει – ύστερα από δύο χρόνια - τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της κατά θέσεων των Κούρδων του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, τότε η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αποδεικνύοντας τη γεωπολιτική ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα έχουν μια ευρεία συνάντηση στην Ουάσινγκτον – για πρώτη φορά - σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Συγκεκριμένα, στην Ουάσινγκτον αναμένεται να συγκεντρωθούν εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών των κρατών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του συνασπισμού «να εξετάσουν τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες στρατηγικές επιλογές».
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών θα συζητήσουν τα συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην κατεύθυνση της εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους.
Ένα από αυτά είναι και η προοπτική δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και τη Συρίας, σχέδιο υπέρ του οποίου τάσσεται η Άγκυρα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, αλλά είναι εκτός συζήτησης για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης