Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί να διενεργήσουν στις 9 Νοεμβρίου δημοψήφισμα, υπό νέα όμως μορφή

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί να διενεργήσουν στις 9 Νοεμβρίου δημοψήφισμα, υπό νέα όμως μορφή
Θα βασιστεί σε άρθρα του προεδρικού διατάγματος για τα δημοψηφίσματα που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου, με άλλη όμως μορφή, είναι οι Καταλανοί.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο καταλανός πρόεδρος Artur Mas, από τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανέστειλε με την απόφασή του τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, βρέθηκε μια εναλλακτική πρόταση.
Όπως εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί ένα είδος έρευνας με κάλπες, μια συμμετοχική διαδικασία, όχι όμως δημοψήφισμα, που θα βασιστεί σε άρθρα του νόμου για τα δημοψηφίσματα που δεν ανεστάλησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας της 9ης Νοεμβρίου, στην οποία θα συμμετέχουν περί τις 20.000 εθελοντές, άνω των 16 ετών, δεν θα είναι οριστικά, αλλά θα προηγηθούν ενός δημοψηφίσματος που θα ακολουθήσει.
Με τη διαδικασία αυτή οι Καταλανοί θα κληθούν να απαντήσουν για τη σχέση της Καταλονίας με την Ισπανία.
Ένα δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από εκλογές, που τα κόμματα και όχι η κυβέρνηση θα τις μετατρέψουν σε ένα de facto δημοψήφισμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης αναμενόταν η αναστολή του δημοψηφίσματος, με τονJoan Herrera, της Πρωτοβουλίας για την Καταλονία, να δηλώνει στους δημοσιογράφους πως «η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», απόφαση που ελήφθη μετά την συνάντηση των πολιτικών ηγετών της Καταλονίας με τις οργανώσεις που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση.

Μ. Rajoy: Εξαιρετική είδηση η μη πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, αν αποφασιστεί

Νωρίτερα σήμερα και πριν τη συνεδρίαση, ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy σε δηλώσεις του σε εκδήλωση των Financial Times στην Ισπανία σημείωσε ότι η μη πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος «είναι μια πολύ σημαντική είδηση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «επειδή πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση της κυβέρνησης της Καταλονίας, δεν θέλω να προδικάσω τα γεγονότα, όμως αν όντως ισχύσει, αυτό θα ήταν μια εξαιρετική είδηση».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με όλους, διότι ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο σε κανέναν, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι όποιες συνομιλίες υπάρξουν θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους και το Σύνταγμα.
«Προσφέρω διάλογο και κυρίως προσφέρω στην Καταλονία μέλλον», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «στην Ισπανία την κυριαρχία την έχει ο λαός, που ψήφισε το Σύνταγμα».
Οι κυβερνώντες δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε πάνω από τον λαό, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θέλει ένα σχέδιο προόδου, «είμαστε μια μεγάλη, ενωμένη χώρα», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης