Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει η Τουρκία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση βάσεων - Σθεναρή αντίσταση των Κούρδων στην Kobane

Διαψεύδει η Τουρκία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση βάσεων - Σθεναρή αντίσταση των Κούρδων στην Kobane
Σκληρές μάχες σώμα με σώμα με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
(upd)Δεν προχωρήσαμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές από το γραφείου του πρωθυπουργού της Τουρκίας, οι οποίες έρχονται να διαψεύσουν τις πληροφορίες περί συμφωνίας για την χρήση της αεροπορικής βάσης του Incirlik από αμερικανούς στρατιώτες για την επέμβαση κατά του ισλαμικού κράτους.
Αντιθέτως, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, συνεχίζονται.
Η Τουρκία έχει, ωστόσο, καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την εκπαίδευση των ανταρτών της Συρίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την φύση και την τοποθεσία της εκπαίδευσης.
Τα τουρκικά σχόλια έρχονται μετά από τις δηλώσεις της Susan Rice, ότι επιτεύχθηκε η συμφωνία για την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης στις αμερικανικές δυνάμεις, για τις δραστηριότητες στο εσωτερικό του Ιράκ και τη Συρία και για την εκπαίδευση των Σύριων ανταρτών..
Όπως είπε η Rice, η Τουρκία συμφώνησε ώστε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις βάσεις και το έδαφος της προκειμένου να εκπαιδευτούν μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και να γίνουν επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.
«Πρόκειται για μια νέα δέσμευση, την οποία και καλωσορίζουμε» είπε η Rice.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει καμία εμπλοκή στις σκληρές μάχες που δίνονται εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες στην πόλη Kobane μεταξύ των Κούρδων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι υπερασπίζονται σθεναρά την Kobane, έχοντας ανατρέψει και με τη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών την προέλαση των τζιχαντιστών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έστειλαν χθες ενισχύσεις στην πόλη.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους, απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή.
Πάντως, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι.
Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης