Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Προειδοποιoύν για αντίποινα του Ισλαμικού Κράτους σε χώρες της συμμαχίας - Πιθανός στόχος η Ευρώπη

ΗΠΑ: Προειδοποιoύν για αντίποινα του Ισλαμικού Κράτους σε χώρες της συμμαχίας - Πιθανός στόχος η Ευρώπη
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της Ασίας
Ανοικτό αφήνουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος σε χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία που πραγματοποιεί τις αεροπορικές επιδρομές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της Ασίας.
Στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία και η Τουρκία.
Σημειώνεται ότι και στους κόλπους της ΕΕ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη δράση που ενδεχομένως να αναπτύξουν σε χώρες-μέλη τζιχαντιστές που έφυγαν για να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ και τώρα επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών έθεσε ανοικτά το θέμα της αναθεώρησης του συστήματος ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη απειλή.
Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι ενδέχεται να έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Πρόσφατη έρευνα του FBI ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν στις τάξεις έως και 30.000 μαχητές, αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών και όπλων, έχουν υποστεί ιδεολογική κατήχηση [...] και, κατά μία έννοια, το πιο προβληματικό είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο ανοχής τους στη βία» δήλωσε ο συντονιστής της ΕΕ για την αντιτρομοκρατία Ζιλ ντε Κερσόβ.
Το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Όργανο με ομόφωνη απόφασή του κάλεσε όλες τις χώρες να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία τους έναντι όσων τις εγκαταλείπουν για να ενισχύσουν το Ισλαμικό Κράτος ή το ενισχύουν οικονομικά ή προπαγανδίζουν τη δράση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης