Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz (οικονομολόγος): Ανησυχητική η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας - Με ύφεση κινδυνεύει η Ευρωζώνη, μέτρια ανάκαμψη στις ΗΠΑ

tags :
Stiglitz (οικονομολόγος): Ανησυχητική η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας - Με ύφεση κινδυνεύει η Ευρωζώνη, μέτρια ανάκαμψη στις ΗΠΑ
Η λιτότητα είναι η λάθος συνταγή για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης
Την άποψη πως η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική εξέφρασε ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, αναφέροντας πως η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με ύφεση και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγωνίζονται για μια μέτρια ανάκαμψη.
«Εάν η Ευρωζώνη εισέλθει σε ύφεση, αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι «σχετικά μικρή», αλλά η επίμονη στασιμότητα θέτει το μπλοκ του κοινού νομίσματος ενόψει του κινδύνου για μια χαμένη δεκαετία» τονίζει σε δηλώσεις του στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ο Αμερικάνος διαπρεπής οικονομολόγος.
Όπως λέει, το πρόβλημα για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν είναι το εάν θα αναπτυχθούν λίγο θετικά ή λίγο αρνητικά.
«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δεν είναι πίσω στο σημείο όπου θα έπρεπε να είναι» υπογραμμίζει ο Stiglitz, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Columbia, τονίζοντας ότι η λιτότητα είναι η χειρότερη συνταγή για την αποκατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης και ότι αυτή αποτελεί την αιτία της οικονομικής στασιμότητας.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σταθερά υπερεκτιμήσει που πηγαίνει η οικονομία. Δυστυχώς, οι ηγέτες της Ευρώπης, και κυρίως της Γερμανίας, δεν φαίνεται να μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα είναι ένας από τους παράγοντες για το ότι η Ευρώπη δεν τα πηγαίνει πολύ καλά» τονίζει ο Stiglitz.
Ωστόσο, ο διαπρεπής οικονομολόγος εμφανίζεται επιφυλακτικός και για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ κινούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με μέτριο τρόπο. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το πόσο χαμηλή είναι η ανάπτυξη παρά το γεγονός ότι έχουμε κάποια πολύ ισχυρές θετικές ενδείξεις» υπογραμμίζει ο Stiglitz, αναφερόμενος στις μεγάλες ανακαλύψεις των ΗΠΑ σε φυσικό αέριο αλλά και στον ακμαιότατο τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Όπως λέει, η περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την αμερικάνικη οικονομία, καθώς μπορεί να θέσει σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, τους Αμερικάνους εξαγωγείς.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η αμερικάνικη οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρή για να δικαιολογήσει την αύξηση των επιτοκίων από τα μέσα του 2015, ο Αμερικάνος καθηγητής εμφανίστηκε αρνητικός.
«Η ανεργία θα έχει μειωθεί αλλά η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της χώρας παραμένει χαμηλή. Πολλοί Αμερικάνοι επιθυμούν μια εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά δεν μπορούν να βρουν» τόνισε ο Stiglitz, αναφέροντας πως μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα των οικονομικών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι δημοσιονομικά κίνητρα» τονίζει ο διαπρεπής οικονομολόγος, ο οποίος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας.
Όπως λέει, αν και μετριάζεται η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μιας κρίσης.
«Η Κίνα διαθέτει πολλά τρις δολάρια σε αποθεματικά. Θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την τόνωση της οικονομίας, αν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά» αναφέρει ο Stiglitz.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης