Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολ. οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του ρουβλίου

Ρωσία: Ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολ. οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του ρουβλίου
Η έλλειψη δολαρίων στη Ρωσία και οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου πλήττουν το ρωσικό νόμισμα
Ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια οι παρεμβάσεις της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος, του ρουβλίου, το οποίο δέχεται σημαντικά πλήγματα από την έλλειψη δολαρίων στην εγχώρια αγορά και τις διολισθαίνουσες τιμές του πετρελαίου.
H κεντρική τράπεζα της χώρας πώλησε 1,5 δισ. δολάρια στις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, σήμερα, Παρασκευή, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που δαπανήθηκε μέσα σε μια μέρα μετά την παρέμβαση ύψους 4,41 δισ. δολ. που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε επιπλέον παρέμβαση 1 δισ. δολαρίων ή και παραπάνω χθες, Πέμπτη, προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι.
Το νόμισμα της μεγαλύτερης παγκοσμίως χώρας στις εξαγωγές ενέργειας υπέστη τη μεγαλύτερη παγκοσμίως διολίσθηση από τον Ιούνιο, όταν οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη δυσκόλεψαν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών στις αγορές κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν χρέος περί τα 55 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας από τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Danske Bank στο Ελσίνκι, Βλαντιμίρ Μικλασέβσκι, η αποδυνάμωση του ρουβλίου θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θα μπορέσει να αποτρέψει περαιτέρω διολίσθησή του, αν η ταχύτητα με την οποία αυτό γίνει είναι βαθμιαία.
Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει στηρίξει το ρούβλι με παρεμβάσεις ύψους 3,35 δισ. δολαρίων, εξαιρουμένων παρεμβάσεων που έγιναν χθες, Πέμπτη και σήμερα, Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της BCS Financial Group στη Μόσχα, Βλαντιμίρ Τικομίροφ, «η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να προστατέψει την ισοτιμία του ρουβλίου από βίαιη πτώση από τα 40 ρούβλια ανά δολάριο».
Σημειώνεται ότι σήμερα η ισοτιμία του ρουβλίου διαμορφώνεται στα 40,3194 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης