Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρατούν την Kobane οι Κούρδοι – Παραδέχεται η Δύση ότι δεν επαρκούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί - Τουρκία: Δεν θα επέμβουμε μονομερώς

Κρατούν την Kobane οι Κούρδοι – Παραδέχεται η Δύση ότι δεν επαρκούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί - Τουρκία: Δεν θα επέμβουμε μονομερώς
Μάχη σώμα με σώμα για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας
(upd) Ύστερα από τρία 24ωρα εξαιρετικά σφοδρών μαχών οι Κούρδοι εξακολουθούν να «κρατούν» τη στρατηγικής σημασίας πόλη Kobane, η οποία βρίσκεται στη μεθοριακή γραμμή Συρίας – Τουρκίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, οι Κούρδοι εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και να αντιστέκονται στις ασφυκτικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στους διαδοχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών, αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Κούρδοι μαχητές στις αρχές της εβδομάδας προειδοποιούσαν ότι ήταν θέμα ωρών να πέσει η πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών.
Ωστόσο, η Δύση παραδέχεται πλέον πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν περιορισμούς και συνεπώς δεν μπορούν να επιφέρουν το οριστικό πλήγμα στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι αεροπορικές επιθέσεις από μόνες τους δεν μπορούν να σώσουν το Kobane» τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, John Kirby.
«Το γνωρίζουμε και το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου οι αντάρτες της Συρίας και τα Ιρακινά στρατεύματα να εξολοθρεύσουν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών.
«Δεν έχουμε έναν πρόθυμο, ικανό και αποτελεσματικό σύμμαχο στο έδαφος της Συρίας αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Kirby.
Τις απόψεις αυτές συμμερίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Philip Hammond.
Την ίδια στιγμή από την πλευρά των Κούρδων αναφέρεται ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών έχουν καταλάβει δύο περιοχές της πόλης κάνοντας χρήση βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης.
«Είναι πολύ πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους και άμαχοι διότι οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές» ανέφερε ο Asya Abdullah, επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τους τζιχαντιστές να ενισχύονται από άλλες γειτονικές περιοχές.
Σημειώνεται πως εάν οι τζιχαντιστές καταλάβουν την Kobane θα έχουν υπό τον έλεγχο τους μια περιοχή μήκους άνω των 800 χιλιομέτρων στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.
Από τις συγκρούσεις που κρατούν εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 400 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 160.000 Σύριοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να βρουν καταφύγιο – υπό άθλιες συνθήκες – σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην Τουρκία.

Τουρκία: Δεν θα επέμβουμε μονομερώς
Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς χερσαίας επιχείρησης για τη σωτηρία της Kobane.
«Διεξάγουμε συνομιλίες. Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει τον ρόλο που της αντιστοιχεί», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται «ακόμη» στο μενού των συζητήσεων.
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει απλή και ευθεία απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Stoltenberg ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έσπευσε να τονίσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι επιτυχημένες.
«Πρέπει να εξετασθεί ωστόσο το ενδεχόμενο και όλων των άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης μίας χερσαίας επιχείρησης», πρόσθεσε ο Cavusoglu.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία βιώνει από την περασμένη Δευτέρα μια σειρά εξεγέρσεων στα νοτιοανατολικά της εδάφη από Κούρδους, οι οποίοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει στρατιωτική δράση για να προλάβει την κατάληψη της πόλης Kobane από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματιστεί κατά την άγρια καταστολή των κουρδικών διαδηλώσεων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

(πρώτη ενημέρωση 9 Οκτωβρίου 09:03)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης