Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιχείρηση ανακοπής της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους δεν αποδίδει - Μη αποτελεσματικοί οι βομβαρδισμοί της Δύσης

Η επιχείρηση ανακοπής της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους δεν αποδίδει - Μη αποτελεσματικοί οι βομβαρδισμοί της Δύσης
Αν πέσει η πόλη Κobane θα καταφανεί η δυσκολία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να συντρίψουν το Ισλαμικό Κράτος
Δύο μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διαρκή ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους, η όλη επιχείρηση φαίνεται να... σκοντάφτει στις αμφιβολίες.
Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι σουνίτες μαχητές στην κουρδική πόλη Kobane, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής εκστρατείας, αλλά και την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.
Ο τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, αποτέλεσε τον πρώτο σύμμαχο των ΗΠΑ που ανακοίνωσε μια χερσαία επιχείρηση.
«Έχουν περάσει μήνες, όμως δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα», ανέφερε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο προσφύγων στην ανατολική Τουρκία και πρόσθεσε ότι «το Κobane είναι έτοιμο να πέσει».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη βαθιά του ανησυχία για τους κατοίκους της κουρδικής πόλης, με τον εκπρόσωπό του να απαριθμεί σειρά αεροπορικών επιθέσεων στα περίχωρα της πόλης Κobane, που επέφεραν πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς καταστράφηκαν οχήματα αλλά και αντιεροπορικά συστήματα.
Μια πτώση της πόλης Κobane θα καταδείκνυε με τον πλέον εμφανή τρόπο τη δυσκολία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να συντρίψουν το Ισλαμικό Κράτος.
Μέχρι τώρα, κανείς δεν κρύβει ότι το Ισλαμικό Κράτος αντιστέκεται σθεναρά στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ότι η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ δεν έχει αποφέρει καμία σαφή νίκη.
Πάντως, ο Οbama αρνείται την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι φωνές που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, καθώς δεν θέλει μια επανάληψη της αποτυχημένης επιχείρησης στο Ιράκ το 2003.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος Οbama έχει εργαστεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας συμμαχίας δεκάδων κρατών, όχι μόνο Δυτικών, αλλά και αραβικών, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, προκειμένου να αποφευχθεί να εκληφθεί η επίθεση εναντίον του ΙΚΙΛ ως επίθεση εναντίον των σουνιτών του Ισλάμ και ως στήριξη των σιιτών.





Σφοδρές μάχες στην Kobane - Νεκροί 12 Κούρδοι διαδηλωτές στην Τουρκία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και σήμερα οι μάχες σώμα με σώμα των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Kobane, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.
Αν και χθες οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης υποστήριζαν ότι ήταν θέμα ωρών να πέσει η πόλη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, οι διαδοχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα καθώς ανέκοψαν την επέλαση των τζιχαντιστών.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ήταν οι πιο αποτελεσματικοί, αν και τόνισαν πως αυτοί θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά σοβαρή με τους Κούρδους να τελούν υπό μεγάλη πίεση και να δίνουν σκληρές μάχες για να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό.
Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στις μάχες του Kobane, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 160.000 Σύριοι έχουν πάρει το δρόμο της μετανάστευσης προς την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων στην Τουρκία, οι οποίες εξελίχθηκαν χθες το βράδυ σε σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 Κούρδοι.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα.
Η τουρκική αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή, έχει ανακαλέσει όλες τις άδειες του προσωπικού της ενώ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες - Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Μάρντιν, Μους, Μπάτμαν και Σίιρτ - με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.
Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, στρατιωτικές δυνάμεις κατέβηκαν στους δρόμους για να καταστείλουν τους εξαγριωμένους διαδηλωτές.
Οι Κούροι διαμαρτύρονται για τη στάση που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στα όσα συμβαίνουν στο Kobane.
Η μέχρι στιγμής επίμονη άρνηση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, να αναλάβει δράση υπέρ των Κούρδων της Συρίας στον πόλεμό τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» έχει εξοργίσει την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία.
Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει την πτώση της Kobane, μέχρι στιγμής οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν απαθείς και αδρανείς.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης