Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ξαναγράφουν» τους κανόνες στις αγορές παραγώγων οι 18 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου – Νέο rulebook από 1η Ιανουαρίου 2015

«Ξαναγράφουν» τους κανόνες στις αγορές παραγώγων οι 18 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου – Νέο rulebook από 1η Ιανουαρίου 2015
Εντός των επομένων ημερών η ISDA θα ανακοινώσει τους νέους κανόνες
Από την αρχή θα «ξαναγραφούν» οι κανόνες στις αγορές παραγώγων ώστε να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να εκλείψουν τα φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται οι 18 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Credit Suisse και Goldman Sachs, συμφώνησαν με τη Διεθνή Επιτροπή Swaps και Παραγώγων (ISDA) να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στην αγορά παραγώγων, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Μετά από πολύπλοκες συζητήσεις αρκετών μηνών, οι τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για την αλλαγή των κανόνων, εισακούοντας τις παρατηρήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών οι οποίες έκριναν ως ανεπαρκή το υφιστάμενο πλαίσιο.
Στόχος των νέων κανόνων είναι να σταματήσουν οι καταγγελίες των  συμβάσεων παραγώγων από τους αντισυμβαλλομένους, σε περίπτωση κρίσης.
Η ISDA αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία για την αλλαγή του πλαισίου της, το οποίο διέπει μια αγορά ύψους 700 τρισ. δολαρίων, εντός των προσεχών ημερών.
Το νέο πλαίσιο, θεωρητικά, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μετριάσουν τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου με μια αποτυχημένη τράπεζα.
Η βασική σκέψη είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί ο πυρήνας ενός αφερέγγυου οργανισμού.
Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός θα βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μετριαστεί η πιθανότητα ενός σοκ στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης, ανάμεσα στους στόχους είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τα hedge funds να δεχτούν τα νέα πρωτόκολλα.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα υπάρξει για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το νέο πλαίσιο στην περίπτωση που μια αμερικανική εταιρεία διέρχεται από δικαστική πτώχευση και όχι από καθεστώς εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης