Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα ωρών να πέσει το Kobane στα χέρια των τζιχαντιστών - Δεν αποδίδουν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ - Χερσαία επέμβαση ζητά ο Erdogan

Θέμα ωρών να πέσει το Kobane στα χέρια των τζιχαντιστών - Δεν αποδίδουν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ - Χερσαία επέμβαση ζητά ο Erdogan
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκπέμπει σήμα κινδύνου για την κουρδική πόλη
(upd2) Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Kobane στη μεθοριακή γραμμή Συρίας – Τουρκίας.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayip Erdogan, κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, προειδοποίησε ότι η πόλη είναι έτοιμη να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο μοναδικός τρόπος να ηττηθεί το ισλαμικό κράτος είναι μια επιχείρηση με επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις.
«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα σταματήσουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Χρειαζόμαστε μια ζώνη no-fly, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια από τον ουρανό και να εκπαιδεύσουμε και να εξοπλίσουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία« πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το BBC, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ύστερα από μάχες σώμα με σώμα φέρονται να έχουν καταλάβει τρεις περιοχές της πόλης, ενώ ήδη στα ανατολικά σημεία της πόλης έχουν υψώσει τις σημαίες του Ισλαμικού Κράτους.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, τουλάχιστον 2.000 πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη για την Τουρκία φοβούμενοι τις φρικαλεότητες από την πλευρά των τζιχαντιστών.
Η κατάληψη της Kobane από το Ισλαμικό Κράτος σημαίνει ότι θα δοθεί στους τζιχαντιστές η δυνατότητα να ελέγξουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της συνοριακής γραμμής Τουρκίας – Συρίας.
Οι Κούρδοι μάχονται – όπως αναφέρεται – πόρτα με πόρτα για να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι ωστόσο διαθέτουν τανκ και αυτοκίνητα-βόμβες που τους επιτρέπουν να σπάνε την άμυνα των κουρδικών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών της πόλης, Idriss Nassan εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις προσπάθειες τους, η πόλη σύντομα θα πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.
Ο Nassan επιβεβαίωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει τον έλεγχο της Mistenur, ενός λόφου στρατηγικής σημασίας πάνω από την πόλη από όπου πραγματοποιούνται και διαρκείς επιθέσεις πυροβολικού, ενώ τόνισε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από τρεις πλευρές.
Ο Karwan Zebari, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της κουρδικής περιοχής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα δράση και να συνδράμει τους Κούρδους μαχητές, τονίζοντας ότι εάν η πόλη πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Zebari κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει δράση για να στηρίξει τους κατοίκους του Kobane.
Ωστόσο, η Τουρκία διεμήνυσε χθες μέσω του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu ότι θα στείλει χερσαίες δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε μια συνολική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει την ανατροπή του Σύρου προέδρου Bashar al Assad.
Παράλληλα ο Davutoglu έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας του στο συνασπισμό εναντίον του ISIS τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μέτρο που στρέφεται εναντίον του καθεστώτος Assad.

Κούρδοι: Δεν αποδίδουν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ
Παρά τη διεύρυνση των συμμαχικών δυνάμεων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς κατά θέσεων των τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να προελαύνουν.
Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian υπογραμμίζεται – βάσει των όσων υποστηρίζουν Κούρδοι μαχητές – ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία έχουν αποτύχει να απωθήσουν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι πλησιάζουν τη στρατηγική – πόλη Kobani στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία
Βάσει του δημοσιεύματος και δεδομένου ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη Kobani, εγείρονται ερωτήματα για τη στρατηγική της Δύσης απέναντι στους τζιχαντιστές.
Οι Κούρδοι – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – υπογραμμίζουν ότι οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να εξουδετερωθούν διότι πολύ απλά είναι πάρα πολλοί.
«Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από μόνοι τους δεν επαρκούν για τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Kobani. Περικυκλώνουν την πόλη από τρεις πλευρές, την ώρα που τα μαχητικά δεν μπορούν να χτυπήσουν τον κάθε μαχητή του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος» υπογραμμίζει στο Guardian ο Idris Nassan, εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται την Kobani.
Όπως είπε ο Nassan, οι τζιχαντιστές έχουν προσαρμόσει την τακτική τους στους βομβαρδισμούς, καθώς μόλις αντιληφθούν ότι πλησιάζουν τα μαχητικά, αφήνουν τις ανοιχτές τους θέσεις και κρύβονται.
«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι στήριξη στο έδαφος. Χρειαζόμαστε βαριά όπλα και εξοπλισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Nassan, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μ.Βρετανία έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μάχες στο έδαφος.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο δύο Βρετανοί τζιχαντιστές ήταν ανάμεσα στα 180 μέλη του Ισλαμικού Κράτους που απελευθέρωσε η Τουρκία ως αντάλλαγμα για την επιστροφή ομήρων που κρατούσαν οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη.
Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας το αξιόπιστο.
Η εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία πήρε την απόφαση ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 46 Τούρκων υπηκόων και τριών Ιρακινών οι οποίοι είχαν πέσει όμηροι των τζιχαντιστών στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, κατά την κατάληψη της πόλης τον Ιούνιο.

(πρώτη ενημέρωση 7 Οκτωβρίου 00:08)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης