Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tην ανεξαρτησία της Καταλονίας «μπλοκάρει» το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας - Ανακούφιση σε Μαδρίτη και αγορές

Tην ανεξαρτησία της Καταλονίας «μπλοκάρει» το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας - Ανακούφιση σε Μαδρίτη και αγορές
Δικαιώνει την κυβέρνηση της Μαδρίτης το Συνταγματικό Δικαστήριο
«Φρένο» στα σχέδια ανεξαρτησίας της Καταλονίας βάζει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο ζητά την αναστολή διεξαγωγής του σχετικού δημοψηφίσματος.
Κατόπιν της προσφυγής της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την αναστολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει προκηρύξει μονομερώς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου.
Η δικαστική απόφαση επί της ουσίας δικαιώνει την ισπανική κυβέρνηση, η οποία αντιτάσσεται σθεναρά στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Άλλωστε, πολλάκις ο M. Rajoy έχει καταγγέλλει ως παράνομο το σχετικό δημοψήφισμα.
Πάντως, παρά τις αρνητικές ενδείξεις, η κυβέρνηση της Καταλονίας, υπό τον πρωθυπουργό M. Mas, είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προκειμένου  να επιτύχει το στόχο της ανεξαρτητοποίησης.
Άλλωστε και οι κάτοικοι της ισπανικής περιφέρειας συντάσσονται στο πλευρό του M. Mas, καθώς η πλειονότητα τάσσεται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν θα πραγματοποιηθεί, διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Ισπανός πρωθυπουργός, το εν λόγω δημοψήφισμα είναι ενάντια στα δικαιώματα τον Ισπανών πολιτών και βαθειά αντιδημοκρατικό.
«Η Ισπανία έχει κρατήσει ανοιχτό το διάλογο με την Καταλονία. Η Καταλονία έχει χρόνο να αλλάξει πορεία», τόνισε ο Rajoy.
Η ισπανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει τους δημοκρατικούς νόμους, υπογράμμισε ο Rajoy, εξηγώντας την απόφαση για προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε να κηρυχθεί παράνομο το δημοψήφισμα που έχει προγραμματίσει η Καταλονία για τις 9 Νοεμβρίου του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο επικράτησε τελικά το «όχι», άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη διεξαγωγή ανάλογων δημοψηφισμάτων, με τους Καταλανούς να διεκδικούν το δικαιωμά τους να επιλέξουν.
Ωστόσο η Μαδρίτη μένει αμετακίνητη στη θέση της κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης