Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εστία παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας στο Χονγκ Κονγκ - Νέα «πλατεία Τιενάνμεν» φοβάται το Πεκίνο - Ο Hang Seng έχασε τα κέρδη του έτους

Νέα εστία παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας στο Χονγκ Κονγκ - Νέα «πλατεία Τιενάνμεν» φοβάται το Πεκίνο - Ο Hang Seng έχασε τα κέρδη του έτους
Οι πολιτικές αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ έριξαν το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ επηρέασαν και τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Σε ένα μεγάλο λάθος υπέπεσε η κυβέρνηση της Κίνας, όταν αποφάσισε να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στο Χονγκ Κονγκ, που τελεί υπό ειδικό καθεστώς.
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν, τους δρόμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η κατάσταση εκτροχιάστηκε και ακολούθησαν συγκρούσεις.
Σήμερα, η κυβέρνηση της Κίνας, αποφάσισε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και κάλεσε σε ειρηνικές διαδηλώσεις τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την ανεξαρτησία τους να περιορίζεται.
Φαίνεται ότι προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες, ωστόσο «το κακό» έχει ήδη γίνει, καθώς ο Hang Seng, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, κατέρρευσε.
Ειδικότερα, και ενώ το τελευταίο διάστημα κατέγραφε θετική πορεία, σήμερα έκλεισε κατά 2,25% - χάνοντας όλα τα καταγεγραμμένα κέρδη της χρονιάς!
Ο δείκτης MSCI, που μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έπεσε κατά 2,3%, η μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2011, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας HIS, εκτοξεύτηκε κατά 27%.
Πτωτική πορεία κατέγραψε και το τοπικό νόμισμα, το οποίο αποδυναμώθηκε κατά 0,09% έναντι του δολαρίου, χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2011.
Η πίεση που ασκείται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλη, με τις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την στιγμή να καταγράφουν πτωτική πορεία, κυρίως επειδή δεν ήταν προετοιμασμένες για τη δυναμική απάντηση των πολιτών, κυρίως δε των φοιτητών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε κλείσιμο των θυγατρικών τους, υπό τον φόβο γενικευμένης κρίσης, ενώ η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, ήταν έτοιμη να ενεργοποιήσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για άμεση ρευστότητα στην αγορά.
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί μια από τις δυναμικότερες αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, αγορά η οποία, σαφώς, επηρεάζεται άμεσα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, πόσο μάλλον αν αφορά το εσωτερικό της.
Οι φοιτητές δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν «τον αγώνα για δημοκρατία», με τους φόβους για μεγαλύτερη αναταραχή να αυξάνονται και την αγορά παγκοσμίως να τρέμει το ενδεχόμενο μια νέας πλατείας Τιανάνμεν.

Ποια η σχέση Χονγκ Κονγκ - Κίνας

Το Χονγκ Κονγκ είναι παραθαλάσσια περιοχή και σημαντικός λιμένας της Κίνας, πρώην Βρετανική αποικία.
Βρίσκεται στο νότιο ανατολικό τμήμα της Κίνας όπου η ομώνυμη πόλη μαζί με το Καουλούν που συνδέεται με υποθαλάσσια διπλής κατεύθυνσης σήραγγα έχει πληθυσμό 6.845.400 κατοίκους
Σήμερα κυβερνάται ως ειδική διοικητική περιοχή κατά τον βασικό νόμο του Χογκ Κονγκ.
Υπό τον όρο της σινοβρετανικής κοινής Διακήρυξης, η Κινα έχει υποσχεθεί ότι το Χογκ Κογκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047 γεγονός που το επιβαλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης