Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσαρέσκεια Schaeuble για τη συζήτηση περί αγοράς ομολόγων και ABS από την ΕΚΤ – Συνέχεια στην κόντρα Βερολίνου - Draghi

tags :
Δυσαρέσκεια Schaeuble για τη συζήτηση περί αγοράς ομολόγων και ABS από την ΕΚΤ – Συνέχεια στην κόντρα Βερολίνου - Draghi
Σταθερή στη θέση της κατά της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ η Γερμανία
Δυσαρεστημένος από τη συζήτηση περί αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schauble.
Σε ομιλία του στη Bundestag, ο Γερμανός αξιωματούχος δίνει συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Ο Schaeuble προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκύψει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του ρόλου της κεντρικής τράπεζας και των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS, ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, μειοψήφησε, διαφωνώντας με την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, η Γερμανία αντιτίθεται σφόδρα σε μια τέτοια κίνηση από την κεντρική τράπεζα, ωστόσο ο Draghi δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε QE, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού.
Όσον αφορά τις γερμανικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ. 
Αφορμή για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ο Schaeuble, στάθηκαν οι νέες δηλώσεις Draghi, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη λήψη νέων, μη συμβατικών μέτρων, εφόσον χρειαστεί.
Η στροφή του Draghi και η δέσμευσή για ακόμη περισσότερα μη συμβατικά μέτρα, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.
Η Γερμανία αντιτίθεται στην αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς η πρακτική αυτή είναι κόντρα στη φιλοσοφία της.
Το Βερολίνο εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει άμεση βοήθεια προς τα κράτη –μέλη από την ΕΚΤ, για τη μείωση των ελλειμμάτων, κάτι που αντιτίθεται στο καταστατικό της ΕΚΤ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Draghi χωρίς τη στήριξη της Merkel…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης