Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τζιχαντιστών στη Συρία «χτύπησαν» οι ΗΠΑ – Στόχος να επέλθει πλήγμα στην χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τζιχαντιστών στη Συρία «χτύπησαν» οι ΗΠΑ – Στόχος να επέλθει πλήγμα στην χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους
Αύριο αναμένεται να εγκριθεί η συμμετοχή της Μ.Βρετανίας στις συμμαχικές επιχειρήσεις
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμαχικών τους αραβικών δυνάμεων σε σημεία – κλειδιά των τζιχαντιστών στη Συρία σε μια προσπάθεια αφενός να αναχαιτιστεί και αφετέρου να καταστραφεί ο πλέον ανερχόμενος κίνδυνος τρομοκρατίας στη Δύση.
Όπως έγινε γνωστό, χθες το βράδυ στο στόχαστρο βρέθηκαν εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, στην ανατολική Συρία.
Είναι η πρώτη φορά που επλήγησαν εγκαταστάσεις πετρελαίου, με απώτερο στόχο να πληγούν οικονομικά οι τζιχαντιστές, οι οποίοι πωλούν το πετρέλαιο λαθραία μέσω μεσαζόντων σε γειτονικές χώρες.
Τα διυλιστήρια αυτά εκτιμάται ότι παράγουν ποσότητα που κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 βαρέλια πετρελαίου σε καθημερινή βάση, με τα κέρδη για τους τζιχαντιστές να αναφέρεται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συνολικά 13 στόχους –εκ των οποίων οι 12 ήταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις- στην ανατολική Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.
Ο δέκατος τρίτος στόχος ήταν ένα όχημα του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ντέιρ Εζόρ, το οποίο και καταστράφηκε.
Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν διάφορα διυλιστήρια στο Ιράκ και τη Συρία, πωλούν το πετρέλαιο λαθραία στην Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία.
Όπως έγινε γνωστό από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και 5 πολίτες.
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες δεσμευτική απόφαση με την οποία καλεί τα κράτη να εμποδίσουν τους πολίτες τους από το να γίνουν μέλη των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.
Της σύσκεψης προήδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος υποστήριξε ότι τα έθνη πρέπει να εμποδίσουν τη στρατολόγηση αλλά και την χρηματοδότηση των μαχητών ενώ επεσήμανε ότι απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια για να διαλυθεί το Ισλαμικό Κράτος, αυτό το «δίκτυο του θανάτου», όπως το χαρακτήρισε.

Cameron: Έγκριση από το Κοινοβούλιο για συμμετοχή της Μ.Βρετανίας στις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών
Την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου η Μ. Βρετανία να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους αναμένεται να ζητήσει αύριο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron.
Ο Cameron έχει ήδη διαμηνύσει τη συμμετοχή της Μ.Βρετανίας αναφέροντας από το βήμα του ΟΗΕ ότι το Λονδίνο θα παίξει το ρόλο του στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και ότι «η Βρετανία θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μια νέα φάση δράσης».
«Ως εκ τούτου, συγκαλώ το βρετανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή για να εξασφαλιστεί η έγκριση και το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει μέρος στις διεθνείς αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

(πρώτη ενημέρωση 24 Σεπτεμβρίου 08:18)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης