Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι ανισότητες εμπόδιο για την ανάπτυξη - Κατά 296 φορές μεγαλύτερος ο μισθός των CEOs έναντι του μέσου εργαζόμενου!

CNBC: Οι ανισότητες εμπόδιο για την ανάπτυξη - Κατά 296 φορές μεγαλύτερος ο μισθός των CEOs έναντι του μέσου εργαζόμενου!
To 2013 οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 296 φορές μεγαλύτερο μισθό από ένα μέσο εργαζόμενο
Το χάσμα μεταξύ των μισθών ανάμεσα σε διευθυντικά στελέχη και τους μέσους εργαζόμενους τείνει να διευρύνεται σημαντικά ανά τον κόσμο, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη διευθέτησης του.
Ειδικότερα σύμφωνα με το CNBC οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) των εταιρειών ενδιαφέρονται περισσότερο για την αύξηση των προσωπικών τους αποδοχών παρά για την αποκατάσταση των αδικιών.
Σύμφωνα με έρευνα του CNBC με δείγμα 25.000 ανθρώπους σε 25 χώρες, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το χάσμα στους μισθούς θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Μάλιστα έκπληξη προκαλεί ότι το 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι «οι CEOs των εταιρειών δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος γιατι αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι γίνονται πλουσιότεροι».
Ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την βαθειά ύφεση, οι μισθοί συνεχίζουν να λιμνάζουν, με το ζήτημα της ανισότητας να τίθεται στην κορυφή της παγκόσμια ατζέντας.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια έκθεση για τη δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική  ανισότητα τον Ιανουάριο του 2014 αναφέρει ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υψηλή εισοδηματική ανισότητα μπορεί να είναι επιζήμια για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης» και ότι η δημόσια υποστήριξη για αναδιανεμητικές πολιτικές έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σημειώνεται ότι το 2013, οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 296 φορές μεγαλύτερο μισθό από έναν τυπικό εργαζόμενο, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014.
Αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη τιμή των 383,4 το 2000, έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του 2002, όπου είχε διαμορφωθεί σε 188,5 λόγω της πτώσης στην χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και από 193,2 το 2009. Το 1965, η αναλογία ήταν στο 20 προς 1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης