Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Obama: Ο πόλεμος εναντίον του ISIS δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ - Περίπου 40 χώρες συνδράμουν στις επιχειρήσεις

Β. Obama: Ο πόλεμος εναντίον του ISIS δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ - Περίπου 40 χώρες συνδράμουν στις επιχειρήσεις
Tουλάχιστον 70 νεκροί από τις σημερινές αεροπορικές επιχειρήσεις
«Ο πόλεμος στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ» ήταν το μήνυμα του Barack Obama, κατά την έναρξη των πρώτων αεροπορικών βομβαρδισμών στη συριακή επικράτεια.
Με τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες να πλήττουν καίριες θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και σκοτώνοντας περίπου 70 στελέχη του ISIS, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές πως ο πόλεμος εναντίον των φανατικών ισλαμιστών είναι υπόθεση όλων.
«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία, καθώς δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν χώροι δράσης για τους τρομοκράτες» επισήμανε ο B. Obama, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.
«Το σχέδιο μας θα συνεχιστεί, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί πως οι τζιχαντιστές γεννήθηκαν στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης στη μάχη εναντίον του B. Assad. Πλέον ωστόσο, οι μετριοπαθείς αντάρτες πολεμούν εναντίον των φανατικών τζιχαντιστών.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση του ISIS» διέτεινε εν συνεχεία ο B. Obama.
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές πως περίπου 40 κράτη έχουν προθυμοποιηθεί να συνδράμουν στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Στόχους τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά στη Συρία οι ΗΠΑ με τη συνδρομή αρκετών αραβικών κρατών.
Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk».
Βάσει πληροφοριών από τα διεθνή ΜΜΕ, οι αεροπορικές επιθέσεις – οι πρώτες επί του εδάφους της Συρίας – έπληξαν τουλάχιστον 20 στόχους τζιχαντιστών στη Ράκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και σε σημεία κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.
Όπως μεταδίδεται, στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν ιδιαίτερα αποθήκες οπλισμού των τζιχαντιστών.
Το πρώτο «κύμα» επιδρομών άρχισε στις 3:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας και είχε ολοκληρωθεί εντός μιάμισης ώρας.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις επρόκειτο να συνεχιστούν και αργότερα.
Στις επιθέσεις αυτές ενεπλάκησαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν.
Ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστος ο βαθμός εμπλοκής τους, π.χ. με παραχώρηση βάσεων ή με ακόμη ενεργότερη συμμετοχή.
Οι επιθέσεις αυτές έρχονται ύστερα από τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να «καταστρέψει» το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, η αμερικανική πλευρά φέρεται να είχε ενημερώσει το καθεστώς της Συρίας για τις επικείμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.
Κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, ο οποίος ανέφερε ότι για τις επιθέσεις αυτές είχε ενημερωθεί η συριακή αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.
Πάντως, ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τη Δύση έχει καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση στο συριακό έδαφος θα εκληφθεί ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.
Αλλά και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin διεμήνυσε προς τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι οι όποιες επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας θα πρέπει να έχουν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών έχει εξαπολύσει και η Γαλλία, η οποία ωστόσο έχει περιορίσει τη δράση της στο έδαφος του Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης