Τελευταία Νέα
Διεθνή

BofΑ Merrill Lynch: Υπερβολικοί οι φόβοι χρεοκοπίας της Βενεζουέλας - Μηδενικός ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος

BofΑ Merrill Lynch: Υπερβολικοί οι φόβοι χρεοκοπίας της Βενεζουέλας - Μηδενικός ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος
Σε υψηλό 7 μηνών το κόστος δανεισμού της χώρας
Μία ψύχραιμη προσέγγιση στα σενάρια χρεοκοπίας της Βενεζουέλας καταθέτει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία θεωρεί υπερβολική τη φημολογία περί επικείμενης παύσης πληρωμών.
Σε σημείωμά του, ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας Francisco Rodriguez διαπιστώνει πως η Βενεζουέλα δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο, ως προς τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της.
Ας σημειωθεί πως κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η Standard & Poor’s εκτίμησε πως η χώρα της Νοτίου Αμερικής θα χρεοκοπήσει εντός των επόμενων δύο ετών!
«Οι αγορές έχουν επιδείξει έντονη ανησυχία, σχετικά με την ανικανότητα ή την απροθυμία της Βενεζουέλας να αποπληρώσει ομόλογα, αξίας 4,5 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο» αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής.
«Οι φόβοι πως η Βενεζουέλα θα ακολουθήσει το στυλ χρεοκοπίας της Αργεντινής είναι υπερβολικοί» συμπεραίνει ο Francisco Rodriguez.
Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας των συγκεκριμένων φόβων το κόστος δανεισμού της Βενεζουέλας έχει εκτιναχθεί σε υψηλό επτά μηνών.
«Πως γίνεται μία χώρα, όπου μία εκ των κρατικών εταιρειών εξάγει ετησίως προϊόντα 85 δισ. δολαρίων, να χρεοκοπήσει από ένα ομόλογο 4,5 δισ. δολαρίων;» διερωτάται χαρακτηριστικά.
Αν και ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch αναγνωρίζει τα χρόνια προβλήματα του ελέγχου κεφαλαίων και του ξέφρενου πληθωρισμού, τα έσοδα από το πετρέλαιο – παρά την κάμψη – εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της χώρας για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 17 Σεπτεμβρίου:
Στην κατηγορία junk (σκουπίδια) υποβάθμισε ο οίκος Standard & Poor’s την αξιολόγηση της Βενεζουέλας, προειδοποιώντας παράλληλα, το Καράκας για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας!
Ειδικότερα, ο S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της λατινοαμερικανικής χώρας στο «CCC» από «B-».
Μάλιστα, προειδοποιεί πως η Βενεζουέλα πρόκειται να χρεοκοπήσει εντός των επόμενων δύο ετών!
Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η παγκόσμια αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου και η ακόλουθη «βουτιά» της τιμής του αργού, ασκεί σημαντική επίδραση στην οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία πέραν των υπόλοιπων προβλημάτων, πλήττεται από υψηλότατους ρυθμούς πληθωρισμού, ως απόρροια των διαχρονικών ελλείψεων σε φαγητό και φάρμακα.
Μάλιστα, για το 2015, ο S&P εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -3,5% ενώ ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί κατά +65%.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη Βενεζουέλα εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, έπειτα από άρθρο δύο καθηγητών του Harvard, οι οποίοι καλούσαν την κυβέρνηση Maduro να κηρύξει τη χρεοκοπία της χώρας.
Όπως προειδοποιεί ο S&P, η Βενεζουέλα ενδέχεται να υποστεί ακόμη μία υποβάθμιση, εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων.
Καταλήγοντας, καλεί τον Πρόεδρο Maduro να άρει την πολιτική ένταση και να δεχθεί στο "τραπέζι" των διαβουλεύσεων και το κόμμα της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης