Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, P. Poroshenko - Ενίσχυση 46 εκ. δολ. ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

tags :
Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, P. Poroshenko - Ενίσχυση 46 εκ. δολ. ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
Συνάντηση με τον Barack Obama θα έχει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας
(upd)Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, προκειμένου το Κίεβο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ρωσόφωνους αντάρτες.
Απευθύνοντας έκκληση προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Ουκρανός πρόεδρος διαμήνυσε πως ο ουκρανικός στρατός είναι ελλιπής, σε επίπεδο εξοπλισμού.
«Οι Ουκρανοί στρατιώτες μάχονται για έναν ελεύθερο κόσμο» σημείωσε παράλληλα, εξαίροντας το έργο του ουκρανικού στρατού.
«Χρειαζόμαστε τη στρατιωτική σας βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους αντάρτες στα Ανατολικά» διαμήνυσε εν συνεχεία, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο.   
Ας σημειωθεί πως ο P. Poroshenko πραγματοποιεί περιοδεία στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί και με τον B. Obama.
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία για υποκίνηση της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και για επεκτατικές βλέψεις.
«Η Μόσχα νοσταλγεί τη Σοβιετική Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο P. Poroshenko.
Υπενθυμίζεται πως από τις 5 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκεχειρίας, βάζοντας «φρένο» στον - επί 5 μήνες - εμφύλιο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την εκταμίευση 46 εκ. δολαρίων, προκειμένου να χορηγηθεί περαιτέρω εξοπλισμός στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένων των 46 εκ. δολαρίων, το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο ανέρχεται στα 116 εκ. δολάρια.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Barack Obama αναμένεται να έχει σήμερα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, ο οποίος προτίθεται να ζητήσει περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα στα ανατολικά της χώρας του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του λίγο πριν μιλήσει στο Κογκρέσο σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπογραμμίζεται ότι είναι σύνηθες – ήδη από τον 19ο αιώνα - να καλούνται πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών να μιλήσουν στις κοινές συνεδριάσεις του Κογκρέσου προκειμένου να υπογραμμίσουν τις στενές σχέσεις συνεργασίας των χωρών τους με τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη το κοινοβούλιο της Ουκρανίας επικύρωσε την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Όπως είπε ο Poroshenko κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Καναδά (από όπου θα μεταβεί στις ΗΠΑ), με τη συμφωνία αυτή η Ουκρανία είπε «το τελευταίο αντίο στην ΕΣΣΔ».
Κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επιδιώξει τη σύσφιγξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Δύση, ενώ αναμένεται να ζητήσει και περαιτέρω οικονομική βοήθεια προκειμένου  να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει σε δημοσίευμα της η Washington Post, είναι εξαιρετικά ασαφές εάν ο Poroshenko θα φύγει από την Ουάσινγκτον έχοντας στα χέρια του κάτι συγκεκριμένο.
Ιδίως στο σκέλος της στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει καμία δέσμευση για μεγαλύτερη συνδρομή από αυτήν που της δίνεται σήμερα (κυρίως σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό) και ότι η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τους φιλορώσους αντάρτες με ίδια μέσα.
Γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, ο οποίος είχε αναφέρει πως οι Ουκρανοί θεωρούν πως «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν κάνουν αρκετά για το ουκρανικό ζήτημα» και είχε εκφράσει την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν περισσότερη βοήθεια, κατόπιν της επίσκεψης του Poroshenko στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Ουκρανία ζητά την προμήθεια εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων, κυρίως στο σκέλος των τηλεπικοινωνιών προκειμένου να επιτραπεί στα στρατεύματα της να συντονίζονται καλύτερα στο πεδίο των μαχών αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για οικονομική βοήθεια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας, το ΑΕΠ της οποίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 10% το 2014.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί για την χορήγηση 17 δις δολαρίων, αν και έχει προειδοποιήσει ότι είναι ανάγκη να δοθούν άλλα 19 δις δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης