Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 20 μετοχές που είναι «εκτεθειμένες» στο δημοψήφισμα της Σκοτίας – Η λίστα των SocGen και Credit Suisse

Οι 20 μετοχές που είναι «εκτεθειμένες» στο δημοψήφισμα της Σκοτίας – Η λίστα των SocGen και Credit Suisse
Περιλαμβάνονται μετοχές βρετανικών, γαλλικών και ισπανικών εταιρειών
Μείωση της έκθεσής τους σε εταιρείες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια χρηματιστηριακή «τιμωρία», αν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου στη Σκοτία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, συστήνουν στους επενδυτές ορισμένοι αναλυτές.
Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών συγκαταλέγονται βρετανικές, γαλλικές, αλλά και ισπανικές εταιρείες.
Ενώπιον της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο «όχι» με μόλις τέσσερις μονάδες διαφορά, η Societe Generale προτείνει στους πελάτες της να μείνουν μακριά από 20 μετοχές που έχουν ισχυρή παρουσία στη Σκοτία.
Στη λίστα αυτή συγκαταλέγονται οι τράπεζες Lloyds και Royal Bank of Scotland, η ασφαλιστική Standard Life, οι βρετανικές επιχειρήσεις BAE Systems, Diageo, Sainsbury, Tesco, Morrison, BSkyB, BG Group, Hammerson, Intu Properties, Marks & Spencer, Next, Sage, BT, Centrica και SSE, καθώς και οι γαλλικές εταιρείες Pernod Ricard y Technip.
Στη λίστα αυτή συγκαταλέγονται επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους δραστηριοτητας (οικονομικός, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας), καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκοτίας θα επηρέαζε το σύνολο της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, η Credit Suisse έχει καταρτίσει άλλη λίστα με μετοχές εκτεθειμένες στη Σκοτία.
Σε αυτήν φιγουράρουν οι εταιρείες Wood Group, Amec, Petrofac, Diageo, Pernod Ricard, RBS, Lloyds και SSE.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας υπλογίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα 25% να προκριθεί στο δημοψήφισμα η ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Γι' αυτόν το λόγο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν οι επενδυτές να λάβουν θέσεις σε αυτές τις μετοχές πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
Μεταξύ των ισπανικών εταιρειών, εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Σκοτία είναι η Iberdrola, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης ηλεκτρισμού Scottish Power.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκοτίας θα απαιτούσε την έκδοση νέου νομίσματος, η αξία του οποίου θα υποχωρούσε κατά 30% σε σχέση με τη στερλίνα, υποτιμώντας τις μετοχές του νέου κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης