Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις Rajoy (ισπανός πρωθυπουργός) προς Σκοτία, αλλά και Καταλονία – Η ανεξαρτησία δεν σημαίνει αυτόματη αποδοχή στην Ε.Ε.

Προειδοποιήσεις Rajoy (ισπανός πρωθυπουργός) προς Σκοτία, αλλά και Καταλονία – Η ανεξαρτησία δεν σημαίνει αυτόματη αποδοχή στην Ε.Ε.
Δεν πρόκειται να παρασχεθούν διευκολύνσεις, διαμηνύει και τονίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η ισχύουσα διαδικασία της υποβολής αίτησης ένταξης
Στο θέμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας αναφέρθηκε ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, το αποτέλεσμα του οποίου θα επηρεάσει και την ίδια του τη χώρα, υπό την έννοια ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι και η Καταλονία της Ισπανίας διεκδικεί την ανεξαρτησία της.
Ειδικότερα, ο Μ. Rajoy απηύθυνε προειδοποιήσεις, ότι η ανεξαρτησία μιας περιοχής της Ευρώπης, όπως της Σκοτίας ή της Καταλονίας, δεν σημαίνει αυτόματη αποδοχή της στην Ε.Ε.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να παρέχουν «διευκολύνσεις» για την ένταξη στο ευρωπαϊκό κλαμπ σε περιοχές όπως η Σκωτία και η Καταλονία, που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την ανεξαρτησία τους, εφόσον αυτές ολοκληρωθούν με επιτυχία.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ισπανική βουλή, σημείωσε ότι έχει καταστεί σαφές από διάφορους ευρωπαίους ηγέτες ότι όταν ένα μέρος ενός κράτους αποχωρίζεται από αυτό, τότε αποτελεί τρίτη χώρα σε σχέση με την Ε.Ε. και δεν μπορεί να εφαρμόσει οτιδήποτε όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων και εμπορευμάτων, νόμισμα, αλλά και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον ισπανό πρωθυπουργό, αν αυτές οι αποσχισμένες περιοχές ενός κράτους μέλους θέλουν να αποτελούν μέλος της Ε.Ε., ο μόνος τρόπος είναι να «ενεργήσουν στα πλαίσια του νόμου», ήτοι να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους, μια διαδικασία που όπως τόνισε, μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ενώ θα απαιτηθεί και η ομοφωνία των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Βεβαίως, αφού επισήμανε τις διαφορές μεταξύ της Σκοτίας και της Καταλονίας, τόνισε τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας, όπως το δημόσιο χρέος και η πληρωμή των συντάξεων και πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυτών των περιοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης