Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών ετοιμάζει ο ΟΟΣΑ - Στο στόχαστρο Google, Apple και Fiat

Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών ετοιμάζει ο ΟΟΣΑ - Στο στόχαστρο Google, Apple και Fiat
«Στόχος είναι να εμποδίσουμε τις εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη σε χώρες, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές»
Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών καταρτίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ μέσω προσχεδίου που δημοσιοποίησε σήμερα, στοχεύει στο «να διασφαλίσει πως τα κέρδη των εταιρειών θα φορολογούνται κανονικά».
«Στόχος είναι να εμποδίσουμε τις εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη σε χώρες, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές» αναφέρει χαρακτηριστικά, το προσχέδιο του ΟΟΣΑ.
Άλλωστε, τεράστιες πολυεθνικές, όπως η Apple, η Google, η Fiat και η Starbucks κατηγορούνται ήδη για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, καθώς μετέφεραν τα κέρδη τους σε φορολογικούς «παραδείσους» προκειμένου να αποφύγουν τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης.
Μάλιστα, δεδομένης και της αναγκαιότητας αύξησης των κρατικών εσόδων, οι χώρες της Δύσης επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, να περιορίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Έτσι, η παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθίσταται αναγκαία.
Ας σημειωθεί βέβαια, πως μεταξύ του 2000 και του 2011 ο μέσος φορολογικός συντελεστής υποχώρησε από το 32,6% στο 25,4%.
«Όσο η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται, τόσο πιο εύκολο γίνεται για τις εταιρείες να άρουν τις δυσκολίες και να αποφύγουν τους υψηλούς φόρους» αναφέρει καταλήγοντας, ο ΟΟΣΑ, υπερθερματίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης