Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων θα φέρει τυχόν ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας - Επικίνδυνο ηλεκτροσόκ για την EE

Le Monde: Όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων θα φέρει τυχόν ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας - Επικίνδυνο ηλεκτροσόκ για την EE
Η μικρή διαφορά ανάμεσα στο Ναι και το Όχι στο δημοψήφισμα είναι αυτό που φοβούνται οι αναλυτές
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ξέσπασμα μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων, στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης τελικώς της Σκοτίας, κρούει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ειδικότερα, όπως τονίζει σε νέο της άρθρο, η μικρή διαφορά ανάμεσα στο Ναι και το Όχι στο δημοψήφισμα είναι αυτό που φοβούνται εδώ και καιρό πολλοί Ευρωπαίοι αναλυτές.
Όπως αναφέρει η Le Monde, πριν ακόμη από το καλοκαίρι, δημοσιεύονταν πολλά άρθρα και έρευνες για το μέλλον ενός διασπασμένου Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και η Bank of England ξεκίνησε διακριτικά να προετοιμάζεται για το σενάριο της ανεξαρτησίας.
Η πορεία προς την ανεξαρτησία δεν αποτελεί έκπληξη, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται, η ιστορία του έθνους της Σκοτίας μεγιστοποιεί τον ηρωισμό των στρατιωτών του έναντι των Άγγλων. Το Εδιμβούργο έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας πρωτεύουσας, με μια σημαντική ιστορική κληρονομιά.
Με την Πράξη της Ένωσης όμως, το 1707, η Αγγλία κατέστησε τη Σκοτία οικονομικά εξαρτημένη.
Αν επικρατήσει το Ναι στο δημοψήφισμα, περιγράφει η εφημερίδα, η ανεξαρτησία θα ξεκινήσει με οργανωμένο τρόπο και θα λάβει ισχύ το 2016. Η γεωπολιτική αναταραχή, όμως, θα είναι σημαντική. Ολόκληρη η πολιτική και οικονομική Ευρώπη μπορεί να σχεδιαστεί από την αρχή: το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι αποσχιστικές τάσεις μπορεί να φουντώσουν στην Ισπανία κλπ. Θα είναι ένα ηλεκτροσόκ, που μπορεί να αποδειχθεί τόσο σωτήριο όσο και επικίνδυνο για μια ήπειρο αβέβαιη για το μέλλον της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης