Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σφοδρή επίθεση Erdogan σε Moody’s και Fitch - Τις απειλεί με διακοπή συνεργασίας - Με πολιτικά κίνητρα οι εκτιμήσεις τους

Τουρκία: Σφοδρή επίθεση Erdogan σε Moody’s και Fitch - Τις απειλεί με διακοπή συνεργασίας - Με πολιτικά κίνητρα οι εκτιμήσεις τους
«Πόλεμο» κατά των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, κήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας
«Πόλεμο» με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, ανοίγει ο πρόεδρος της Τουρκίας R. T. Erdogan.
Ο Erdogan εξαπέλυσε επίθεση κατά των Moody’s και Fitch, κατηγορώντας τους ότι oι εκτιμήσεις τους για την τουρκική οικονομία βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας μαζί τους, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως ακριβώς έχει πράξει με τον οίκο αξιολόγησης Stabdard & Poor's. 
Σημειώνεται ότι Moody’s και Fitch προειδοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες για τις αρνητικές συνέπειες που είναι πιθανόν να έχει για την τουρκική οικονομία η διαρκής πολιτική αβεβαιότητα, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου 2014.
«Εχουμε διακόψει τη συνεργασία μας με την Standard & Poor΄s και εάν συνεχίσουν την ίδια τακτική μπορώ να πω στον πρωθυπουργό να διακόψει τη συνεργασία και με τις Moody’s και Fitch. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Την προηγούμενη Πέμπτη, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πολιτικές πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην πορεία προς τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.
Η Moody’s, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η νίκη του Erdogan στις προεδρικές εκλογές δεν θα επιλύσει τα πιστωτικά προβλήματα της χώρας και ότι η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί.

Όπως είχε μεταδώσει το www.bankingnews.gr

Fitch: Δύσκολη υπόθεση η διαδικασία εξισορρόπησης της τουρκικής οικονομίας - Παραμένουν οι προκλήσεις
Oλοένα και αυξάνονται οι προκλήσεις για την Τουρκία, κατά την προσπάθειά της για την εξισορρόπηση της οικονομίας της.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος Fitch, σε νέα, σημερινή έκθεσή του, η προσπάθεια της Τουρκίας για την οικονομική της ανάταξη - εξισορρόπηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη περισσότερες προκλήσεις, παρά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι σήμερα.
Όπως προσθέτει η Fitch, η νομισματική πολιτική στην Τουρκία έχει χαλαρώσει πάρα πολύ από τον περασμένο Μάιο, μέχρι και σήμερα.
"Η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και η όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να απειλήσουν την τουρκική δημοσιονομική προσαρμογή", προειδοποιεί επίσης η Fitch.
Όπως σημειώνει στη συνέχεια, τα μηνύματα από τη διαδικασία εξισορρόπησης της τουρκικής οικονομίας είναι μεικτά:
- η πιστωτική ανάπτυξη έχει περιοριστεί
- επιπλέον μειώσεις επιτοκίων μπορούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα
- το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο απέναντι στην πιστωτική ανάπτυξη
- ο πληθωρισμός διατηρείται πάνω από τα επίπεδα του 9% από τις αρχές του 2014
"Από την ημέρα ανάληψης της τουρκικής προεδρίας, ο Recep Tayyip Erdogan έχει δείξει τη διάθεση να έχει δίπλα του μια αξιόπιστη και έμπειρη οικονομική ομάδα, προκειμένου να διατηρηθεί στην Τουρκία η δημοσιονομική πειθαρχία", σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch.
Yπενθυμίζεται πως η Fitch αξιολογεί με BBB- και σταθερό outlook την Τουρκία, από τις 4 Απριλίου.
Η επόμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από τη Fitch θα ανακοινωθεί στις 3 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης