Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη για το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας δίνει το Λονδίνο – Την Πέμπτη το κρίσιμο δημοψήφισμα, τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι δημοσκόποι

tags :
Μάχη για το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας δίνει το Λονδίνο  – Την Πέμπτη το κρίσιμο δημοψήφισμα, τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι δημοσκόποι
Περαιτέρω εξουσίες στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση της Σκοτίας υπόσχονται οι Cameron, Clegg και Miliband
Δύο μόλις 24ωρα έχουν απομείνει από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκοτία, το οποίο και θα κρίνει εάν η χώρα θα εξελιχθεί σε ανεξάρτητο κράτος ή θα παραμείνει στην «οικογένεια» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με τις δημοσκοπήσεις να σηματοδοτούν ένα πραγματικά αμφίρροπο αποτέλεσμα και τους δημοσκόπους πραγματικά να σηκώνουν τα χέρια ψηλά για το ποια μπορεί να είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, το Λονδίνο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πείσει τους Σκοτσέζους ότι είναι προς το συμφέρον τους η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record, στην οποία ο πρωθυπουργός David Cameron, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων, Nick Clegg και ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ed Miliband συνυπογράφουν ένα κείμενο, στο οποίο δεσμεύονται για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία, εφόσον οι πολίτες της απορρίψουν την ιδέα της ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με το BBC, οι αρχηγοί των τριών ισχυρότερων βρετανικών κομμάτων υπόσχονται μεταξύ άλλων ότι εάν δεν προχωρήσει η ανεξαρτησία της Σκοτίας και αυτή παραμείνει μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε θα παραχωρηθούν νέες και εκτεταμένες εξουσίας στο κοινοβούλιο της Σκοτίας καθώς και ότι η σκοτσέζικη κυβέρνηση θα έχει τον τελικό λόγο για την χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας της.
Παράλληλα, οι τρεις επισημαίνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει για να διασφαλίζει ευκαιρίες και ασφάλεια σε όλα τα μέρη του, μέσω μιας ισότιμης διανομής των πόρων του.
Σε δηλώσεις του ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, Douglas Alexander υποστήριξε ότι εδώ και μήνες οι πολιτικοί της χώρας ζητούσαν αυτές τις εξουσίες.
«Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι μπορούμε να έχουμε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρότερο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο με τη δύναμη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η υπόσχεση, αυτή η δέσμευση ότι μπορούμε να έχουμε μια πιο άμεση, πιο ασφαλή, πιο καλή αλλαγή είναι ένα όραμα, στο οποίο η Σκοτία μπορεί να ενωθεί» υπογράμμισε ο Alexander.
Ενδεικτική άλλωστε του προβληματισμού που προκαλεί στη βρετανική πολιτική σκηνή το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Σκοτίας ήταν η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού της Μ.Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος απευθύνθηκε με δραματικούς τόνους στους πολίτες της Σκοτίας.
«Είμαστε μια οικογένεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένα έθνος, είναι τέσσερα έθνη σε μια χώρα, γεγονός που μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι υπέροχο. Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία. Τέσσερα διαφορετικά έθνη με ξεχωριστές ταυτότητες, που συναγωνίζονται, αλλά και εκνευρίζουν καμιά φορά το ένα το άλλο. Είμαστε όμως μια οικογένεια εθνών» υποστήριξε ο Cameron, αναφέροντας: «Την Πέμπτη η Σκοτία ψηφίζει και το μέλλον της πατρίδας μας κρίνεται. Την Παρασκευή οι πολίτες μπορεί να ξυπνήσουν σε μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα με άλλη θέση στον κόσμο με διαφορετικό μέλλον μπροστά της».
«Δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, η λίρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Θέλουμε να μείνετε. Με το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή μας, σάς θέλουμε. Σας παρακαλώ: μην συγχέετε το παροδικό με το μόνιμο. Μην σκεφτείτε: είμαι τώρα θυμωμένος με την πολιτική και θα ανοίξω την πόρτα να φύγω. Αν δεν σας αρέσω, δεν θα είμαι για πάντα. Αν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά μην φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί αυτό θα είναι για πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Cameron.
Σημειώνεται πως οι πολίτες της Σκοτίας θα μεταβούν μεθαύριο Πέμπτη στις κάλπες για το δημοψήφισμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μικρό προβάδισμα του «όχι», το οποίο όμως κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης