Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφίρροπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία - Οριακό προβάδισμα 2% δίνει στο «όχι» δημοσκόπηση της Guardian

Αμφίρροπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία - Οριακό προβάδισμα 2% δίνει στο «όχι» δημοσκόπηση της Guardian
Στο 51% το "όχι" και στο 49% το "ναι"
(upd)Οριακό προβάδισμα στο «όχι» δείχνει νέα δημοσκόπηση, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Guardian, το 51% επιθυμεί την παραμονή της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι του 49% το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας.
Βέβαια, το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, γεγονός που αλλοιώνει εν μέρει το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα παράλληλα, με δημοψήφισμα της YouGov, το «όχι» συγκεντρώνει 52% και το «ναι» το 48%.
Σημειώνεται πως το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.


Τι θα σημάνει όμως η ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας:

Οικονομία
Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, κορυφαίες τράπεζες , όπως η Barclay's, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η JP Morgan, προειδοποιούν ότι, εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σήμαινε καταστροφή για την βρετανική οικονομία. Η οικονομία και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική, ακόμα και το πολίτευμα θα μπορούσαν πια να καθορίζονται σε απόλυτο βαθμό από το Εδιμβούργο.
Άλλωστε, όλοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, ενώ μεγάλα δικηγορικά γραφεία στο Εδιμβούργο, πρωτεύουσα της Σκοτίας, λαμβάνουν πλήθος ερωτήσεων από πελάτες, οι οποίοι ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους.
Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι αν τα χρήματά τους είναι ασφαλή σε μια σκοτσέζική τράπεζα, ενώ ο κόσμος ανησυχεί μπροστά στο άγνωστο.
Ήδη, τα τοπικά και ξένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι παρατηρείται φυγή κεφαλαίων εκατομμυρίων στερλινών από τη Σκοτία στη Βρετανία, υπό τον φόβο των επιπτώσεων μιας ανεξαρτησίας της Σκοτίας.
Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί και μεταξύ τραπεζών, συνταξιοδοτικών Ταμείων και άλλων επιχειρήσεων που έχουν σημαντικά συμφέροντα εκατέρωθεν των συνόρων.
Έρευνες του Σκωτσέζικου Εμπορικού Επιμελητηρίου καταδεικνύουν πως το 10% των επιχειρήσεων σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη Σκοτία αν αποφασίσει την απόσχισή της, ότι ένα επιπλέον 8% σχεδιάζει να την εγκαταλείψει και ότι ένα 5% θα διευρύνει τις δραστηριότητές του στην Αγγλία ή θα ιδρύσει αγγλική θυγατρική.
Η ασφαλιστική Standard Life ανακοίνωσε πως εκπονεί σχέδιο για τη μεταφορά της νοτιότερα σε περίπτωση που αποφασισθεί η απόσχιση.
Έγινε, άλλωστε, ευρύτερα γνωστό ότι ο όμιλος Lloyds, στον οποίο ανήκει η Bank of Scotland, θα μεταφέρει την έδρα του από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν επιβεβαιώσει την αποχώρηση τους από τη Σκοτία σε περίπτωση που αυτή ανεξαρτητοποιηθεί είναι οι εξής:

    Lloyds Banking Group
    Royal Bank of Scotland (RBS)
    TSB
    Clydesdale
    Tesco Bank
    Aegon
    Standard Life

Τέλος, η γαλλική Societe Generale, προέβλεψε πως , εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.
Άλλωστε, από τη στιγμή που το «ναι» στο δημοψήφισμα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,61 δολάρια

Πολιτική
Ήδη η κυβέρνηση της Σκωτίας λαμβάνει τις αποφάσεις σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη και το περιβάλλον, ενώ οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ενέργειας, την οικονομία και την άμυνα λαμβάνονται από το Λονδίνο.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι και η διάθεση των μεγάλων πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βόρειας Θάλασσας, που μετέτρεψαν την Σκοτία από μια φτωχή επαρχία σε έναν πλούσιο τόπο.
Εάν περάσουν οι πηγές στη Σκοτία, η αποδυνάμωση της Βρετανίας θα είναι δεδομένη, καθώς ένα τεράστιο γεωγραφικό κομμάτι της θα απολεσθεί μαζί με τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές και δομές.
Αυτή η αποδυνάμωση θα έχει συνέπειες και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται εντός Ε.Ε.
Επίσης, η Σκοτία είναι εξαιρετικά σημαντική για την στρατιωτική μηχανή της Βρετανίας και των υπερατλαντικών της συμμάχων.
Η βάση των πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του Βασιλικού Ναυτικού βρίσκεται στο Φάσλειν του ποταμού Κλάιντ (κοντά στη Γλασκόβη).

Αποσχιστικές τάσεις
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι αν φύγει από τη Μ. Βρετανία η Σκοτία, τότε είναι πιθανό να δούμε παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην Ισπανία παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη Σκοτία, καθώς το θέμα της ανεξάρτητης Καταλονίας είναι πάντα ανοιχτό.
Το ίδιο ισχύει και για τους Βάσκους, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να ζητούν την απόσχιση τους από την Ισπανία και οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί στα μέρη τους αντίστοιχο δημοψήφισμα.
Παρόμοιες φωνές μπορούν να υπάρξουν και από τους Ολλανδούς της Φλάνδρας και τους Βενετούς στην Ιταλία.
Όλα αυτά θα προκαλούσαν σημαντικές αναταραχές στην Ευρώπη, η οποία δείχνει ανήμπορη να κατευνάσει τους Ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι έχουν αυξηθεί λόγω της αδυναμίας της να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση.

Συμμετοχή στην ΕΕ
Έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Business for Europe, ισχυρίζεται ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την ιδιότητα μέλους στην ΕΕ μόνο με την ομόφωνη αποδοχή όλων των υφιστάμενων μελών της ΕΕ, και όχι «αυτόματα» όπως υποστηρίζουν οι σκωτσέζοι εθνικιστές.
Η διαπραγμάτευση σε τέτοιες συνθήκες θα έφερνε σε μειονεκτική θέση τη Σκοτία, και «όσο περισσότερο ζητούσε να διαπραγματευτεί, τόσο λιγότερο πρόθυμα θα ήταν κράτη μέλη όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο, με τα δικά τους κινήματα ανεξαρτησίας, να της ανοίξουν το δρόμο, δεδομένου του κακού προηγουμένου που θα δημιουργούσε.

Διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο
Αν από το δημοψήφισμα εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι Σκοτσέζοι θέλουν την ανεξαρτησία τους, τότε θα ξεκινήσει μια σειρά μακροσκελών διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αφορούν:
- Το νόμισμα
- Την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και στο ΝΑΤΟ
- Τον ορισμό των συνόρων με τη Βρετανία
- Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές
- Το εμπόριο μεταξύ των χωρών
Εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν επ’ άπειρον τότε θα συντηρείται μια ρευστή εικόνα αβεβαιότητας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη βρετανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης