Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν τους τζιχαντιστές σε Συρία, Ιράκ – Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου κατά του Ισλαμικού Κράτους

tags :
Obama: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν τους τζιχαντιστές σε Συρία, Ιράκ – Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου κατά του Ισλαμικού Κράτους
Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δολοφονεί όποιον στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του
Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αναλάβουν δράση για να χτυπήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ εξέφρασε σε διάγγελμα του στον αμερικανικό λαό σήμερα τα ξημερώματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο δράσης, ο Obama μιλώντας την παραμονή της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι οποιαδήποτε οργάνωση απειλεί τις ΗΠΑ «δεν πρόκειται να βρει κανένα ασφαλές καταφύγιο».
Η στρατηγική που παρουσίασε ο Obama βασίζεται σε τέσσερις άξονες:  Αεροπορική δράση κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ, αλλά και Συρία, ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές (με εξαίρεση τις δυνάμεις του Άσαντ), προσπάθεια ελέγχου των ροών χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που πλήττονται.
«Θα κυνηγήσουμε τους τζιχαντιστές, όπου και αν βρίσκονται», είπε ο Obama, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιθέσεις θα γίνουν από αέρος και ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων.
Αναφορικά με τη Συρία, η οποία για πρώτη φορά μπαίνει στο κάδρο των Αμερικάνων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η στρατιωτική εμπλοκή δεν σημαίνει ενίσχυση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ.
«Στη μάχη κατά του ISIS δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο τρομοκρατεί τους πολίτες. Ένα καθεστώς που δεν θα αποκτήσει ξανά τη νομιμοποίηση που έχασε» τόνισε ο Obama, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία των ΗΠΑ με την συριακή αντιπολίτευση.
Παράλληλα ο Obama διαβεβαίωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα οδηγήσει σε ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν ακόμα πόλεμο και ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών που θα εργαστούν με έναν κοινό σκοπό.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν για τους Ιρακινούς αυτό που πρέπει οι ίδιοι να κάνουν για τη χώρα τους. Ούτε μπορούν να πάρουν τη θέση των αράβων συμμάχων τους για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν είναι μόνο δική μας μάχη» τόνισε ο Obama προσθέτοντας: «Έτσι λοιπόν και με δεδομένο ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στο Ιράκ μπορώ να ανακοινώσω ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας χωρών για να υποχωρήσει αυτή η τρομοκρατική απειλή».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Obama τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι ούτε Ισλαμικό ούτε Κράτος.
«Καμία θρησκεία δεν εγκρίνει τη δολοφονία αθώων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των
θυμάτων των τζιχαντιστών είναι μουσουλμάνοι. Και ασφαλώς δεν είναι Κράτος, είναι πρώην σύμμαχοι της αλ Κάιντα στο Ιράκ που εκμεταλλεύθηκαν τις θρησκευτικές διαφορές στο Ιράκ και τον εμφύλιο στη Συρία. Καμία κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει, όπως δεν τους αναγνωρίζουν οι πληθυσμοί που ζουν κάτω από το ζυγό του.  Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Και δεν έχει καμία άλλη επιδίωξη από το να δολοφονεί όποιον στέκει εμπόδιο στα σχέδιά του» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης