Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: «Βουτιά» στα 78 δολ. για το σίδηρο το 2017 - Η παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση

Goldman Sachs: «Βουτιά» στα 78 δολ. για το σίδηρο το 2017 - Η παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση
Το 2014 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της «εποχής του σιδήρου», αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs


Η παραγωγή του σιδήρου έχει ξεπεράσει τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η αξία του έχει πέσει σε επίπεδα, από τα οποία δύσκολα θα ανακάμψει, επισημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.
Το 2014 αποτελεί σημείο ορόσημο για την αγορά του σιδήρου, καθώς η νέα παραγωγική ικανότητα έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα της παραγωγής σε μη αξιοποιήσιμα μεγέθη, καθώς υπερβαίνουν τις ανάγκες της αγοράς, με τα περιθώρια κέρδους να συρρικνώνονται.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν πως το 2016 η τιμή του σιδήρου θα πέσει στα 79 δολ. από 82 δολ. ανά μετρικό τόνο, ενώ υποβάθμισε και τις προβλέψεις για το 2017, από 85 δολ. σε 78 δολ. ανά μετρικό τόνο.
Το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διατήρησε, ωστόσο, σταθερή την εκτίμηση για τη τιμή του πετρελαίου το 2015, στα 80 διλ. ανά μετρικό τόνο.
Η αγορά του μετάλλου υπέστη καθίζηση φέτος, με τις μεγάλες εταιρείες εξορύξεως να αυξάνουν την παραγωγή χαμηλού κόστους, με την ελπίδα να αντισταθμιστεί η πτώση στην αξία του σιδήρου, ενώ οι μικρότερες εταιρείες αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Το Νοέμβριο του 2013, η Goldman είχε προειδοποιήσει για πτώση 15%, τουλάχιστον, στη τιμή του αγαθού.
«Η μείωση των τιμών είναι δραματική, αλλά αυτό που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι μια αδύναμη ζήτηση στη Κίνα και μια υπερπροσφορά, η οποία εξαλείφει σχεδόν τις πιθανότητες ανάκαμψης της αγορά», επισημαίνει η έκθεση.
Ενώ τονίζεται πως «ακόμα και με χαμηλές τιμές προσφοράς του σιδηρομεταλλεύματος και του χάλυβα, η ζήτηση δεν προβλέπεται να αυξηθεί, σε αντίθεση με την παραγωγή στη Κίνα, που ολοένα και αυξάνεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης