Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poroshenko (πρόεδρος Ουκρανίας): Δύσκολη η διατήρηση της εκεχειρίας – Η Ουκρανία πρέπει να μείνει ενωμένη

tags :
Poroshenko (πρόεδρος Ουκρανίας): Δύσκολη η διατήρηση της εκεχειρίας – Η Ουκρανία πρέπει να μείνει ενωμένη
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνει ειδικό καθεστώς για τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες
Την άποψη ότι η διατήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία είναι δύσκολο να διατηρηθεί λόγω των διαρκών προκλήσεων που δέχονται τα ουκρανικά στρατεύματα από τις δυνάμεις των φιλορώσων ανταρτών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η εκεχειρία, θέση που φαίνεται να συμμερίζεται και η Μόσχα.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Poroshenko υποστήριξε ότι ο οδικός χάρτης για την ειρήνη που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ουκρανίας και των αυτονομιστών περιέχει την ιδέα ότι η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο και ενωμένο κράτος στα υφιστάμενα σύνορα του.
«Το πρωτόκολλο που υπεγράφη στο Μίνσκ ενθαρρύνει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σε όλη την περιοχή του Donbass (ανατολική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες» υποστήριξε ο Poroshenko.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, την ερχόμενη εβδομάδα προτίθεται να υποβάλλει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα εγγυάται ένα ειδικό καθεστώς για ορισμένες περιοχές του Donetsk και του Luhansk που σήμερα ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Πάντως, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η εκεχειρία, οι φιλορώσοι αντάρτες απελευθέρωσαν 648 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ ήδη δρομολογείται η απελευθέρωση άλλων 500 στρατιωτών.
Αν και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν πως η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται, η κατάσταση στα ανατολικά της χώρας παραμένει τεταμένη.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Andriy Lysenko κατηγόρησε τους αντάρτες ότι παραβιάζουν τη συμφωνία με το να βάλλουν κατά των θέσεων των ουκρανικών στρατευμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης