Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας: Προειδοποιεί ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν

Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας: Προειδοποιεί ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν
Οι ξένες επιχειρήσεις στρέφονται σε πιο συμφέρουσες ασιατικές αγορές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε κρίση την κινεζική οικονομία
«Το Πεκίνο θα πρέπει να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει την κυριαρχία των κρατικών εταιρειών ή διακινδυνεύει μια οικονομική επιβράδυνση και μια πιθανή κρίση», δήλωσε το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας.
Το Επιμελητήριο εξέδωσε έκθεση στην οποία προσθέτει πως το Πεκίνο θα πρέπει να γίνει προορισμός για τους ξένους επενδυτές και να σταματήσει ο κρατικός κορπορατισμός.
Αφορμή για την έκθεση έδωσαν οι πρόσφατες αντι-μονοπωλιακές έρευνες των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, ι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα σε αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Κίνας, «άδικα», όπως υποστηρίζει το Επιμελητήριο.
Ο ρυθμός των μεταρρυθμιστικών αλλαγών του προέδρου Xi Jinping είναι «υπερβολικά αργός και προσεχτικός», αλλά αν ο στόχος είναι η οικονομική επιτάχυνση «τότε χρειάζεται και μια εντελώς νέα εποχή μεταρρυθμίσεων».
Το πολιτικό πλάνο της Κίνας για το άνοιγμα της αγοράς εγείρει προβληματισμούς, καθώς από τη μία απελευθερώνει κάποιους οικονομικούς κλάδους από την αυστηρή νομοθεσία, αλλά από την άλλη επιχειρεί να προμοτάρει τους εγχώριος επιχειρηματίες του εκάστοτε κλάδου, πλήττοντας τον ευγενή ανταγωνισμό.
Αν και η κυβέρνηση της Κίνας έχει προβεί σε κάποιες μεταρρυθμιστικές αλλαγές σημασίας, όπως η κατάργηση του νόμου που εμπόδιζε τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζικών επιχειρήσεων, εντούτοις οι κρατικές επιχειρήσεις κυριαρχούν σε καίριους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και το πετρέλαιο, κάτι που το Επιμελητήριο θεωρεί ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
 Παρά τις ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου πρέπει να επισημανθεί ότι η οικονομία της Κίνας ενισχύθηκε κατά 7,5% το β’ τρίμηνο του 2014, σαφώς καλύτερη επίδοση από πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και με επιβραδυμένο ρυθμό από το 2007 (14,2%).
Πόσο σκόπιμο είναι ωστόσο, να κάνουμε σύγκριση με επτά χρόνια πριν, όταν το παγκόσμιο σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό;
Η Κίνα προσπαθεί να βασίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της στην εγχώρια κατανάλωση, αντί στις εξαγωγές και τις  επενδύσεις.
Η Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο, πάντως, το οποίο αντιπροσωπεύει 18 χιλ. επιχειρήσεις ζητά βελτιωτικές αλλαγές στη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό και την ιδιωτική συμμετοχή σε πολλούς κλάδους της κινεζικής οικονομίας τονίζοντας πως αν αυτή δεν γίνει πιο δίκαιη και συμφέρουσα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων από την εν λόγω αγορά και στην χειρότερη περίπτωση σε μία οικονομική κρίση».
Τόνισε δε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να στρέφονται σε άλλες ασιατικές αγορές, πιο κερδοφόρες και με καλύτερη νομοθεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης