Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο Λονδίνο - Έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Cameron και των πολιτικών αρχηγών στη Σκοτία εν όψει του δημοψηφίσματος

tags :
Πανικός στο Λονδίνο - Έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Cameron και των πολιτικών αρχηγών στη Σκοτία εν όψει του δημοψηφίσματος
Εννιά ημέρες πριν μιλήσει η κάλπη ... τρέμει το Λονδίνο
(upd)Πανικός επικρατεί στο Λονδίνο, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στη Βρετανία, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού David Cameron και των πολιτικών αρχηγών Ed Miliband και Nick Clegg.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρουν ότι:
«Είναι πολλά αυτά που μας χωρίζουν, ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούμε με πάθος:
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα να παραμείνει ενωμένο.
Για αυτό συμφωνήσαμε ότι το κατάλληλο μέρος για να βρεθούμε αύριο, είναι η Σκοτία.
Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί αρχηγοί μεταφέρουν στις αποσκευές τους, υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους της Σκοτίας, προκειμένου να τους δελεάσουν και να ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας.

Θρίλερ το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από τη Μ.Βρετανία – Στήθος με στήθος το «ναι» και το «όχι»
Μόλις εννιά ημέρες έχουν απομείνει από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από τη Μεγάλη Βρετανία και η αγωνία στη βρετανική και όχι μόνο κυβέρνηση κορυφώνεται καθώς η αναμέτρηση μεταξύ του «ναι» και του «όχι» εκτυλίσσεται σε ένα πραγματικό θρίλερ.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο TNS Scotland σε δείγμα 900 συμμετεχόντων δείχνει ότι όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν το 38% των ψήφων έναντι του 39% αυτών που δηλώνουν ότι επιθυμούν τη διατήρηση της ένωσης με τη Μ.Βρετανία.
Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 23%.
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση «ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία υπάρχει απόλυτη ισοψηφία με το 41% των ψήφων εν όψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου.
«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, αλλά και οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους», τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου TNS, Τομ Κόστλι.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, και όπως επισημαίνει το BBC, τρία πολιτικά κόμματα της Σκοτίας που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ένωσης αναμένεται να ανακοινώσουν τη στήριξη τους προκειμένου να δοθούν περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία.
Όπως αναφέρεται, τα κόμματα αυτά θα υποστηρίξουν ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Μ.Βρετανίας, Gordon Brown την περασμένη Δευτέρα ενώ μόλις την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Μ.Βρετανίας δεσμεύτηκε για νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τη Σκοτία στους τομείς της φορολογίας και του Κράτους Πρόνοιας.
Οι πρόσφατες έρευνες αυξάνουν και την πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, ο οποίος επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παραιτηθεί εάν κερδίσει το «ναι».
Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές έχουν σπεύσει να τον παραλληλίσουν με τον λόρδου Νορθ, τον Βρετανό πρωθυπουργό που καθαιρέθηκε λόγω της απώλειας των αμερικανικών αποικιών το 1782.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η στάση της ΕΕ απέναντι στη Σκοτία.
Η εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Κομισιόν υποστήριξε ότι η θέση της Ε.Ε. σχετικά με τα αποσχισθέντα κράτη παραμένει σταθερή και συνίσταται στο εξής: το νέο ανεξάρτητο κράτος βγαίνει από την Ε.Ε. και πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη, η οποία πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία - δηλαδή να εγκριθεί και από κράτη που δεν έχουν κανένα συμφέρον να ενθαρρύνουν τα αποσχιστικά κινήματα εντός των δικών τους συνόρων.

Πρώτη ενημέρωση: 8:52, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης