Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Προχωρά» το σχέδιο για το φόρο Tobin - Εφαρμογή στις 11 από τις συνολικά 28 χώρες της Ε.Ε. προτείνει το Βερολίνο

«Προχωρά» το σχέδιο για το φόρο Tobin - Εφαρμογή στις 11 από τις συνολικά 28 χώρες της Ε.Ε. προτείνει το Βερολίνο
Από την 1η Ιανουαρίου η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου
Τη εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - γνωστός και ως Tobin - μόνο στις 11 από τις συνολικά 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει το Βερολίνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εφαρμογής του φόρου Tobin, μόνο στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία συμφωνούν με το μέτρο.
Σημειώνεται πως 16 χώρες της Ε.Ε. έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις επί του φόρου Tobin, εν αντιθέσει με τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Εσθονία, Ελλάδα, Σλοβακία και Σλοβενία που υπεραμύνονται του φόρου.
Μάλιστα, το Βερολίνο προσδοκά από την εφαρμογή του μέτρου, σε έσοδα ύψους 17,6 δισ. ευρώ ετησίως. Βέβαια, το συγκεκριμένο ποσό αναφέρεται στο ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου και στις 28 χώρες της Ε.Ε.
Σημειώνεται πως το Βερολίνο προσπαθεί εδώ και χρόνια να πετύχει την εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, ο Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του Ecofin, είχε προαναγγείλει την εφαρμογή του μέτρου - αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2016 - μόνο στις 11 χώρες που συμφωνούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης