Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινο «φως» στην αποπληρωμή των ομολόγων άναψε η Γερουσία της Αργεντινής, παρά το αμερικανικό «βέτο»

Πράσινο «φως» στην αποπληρωμή των ομολόγων άναψε η Γερουσία της Αργεντινής, παρά το αμερικανικό «βέτο»
Θα πληρώσει 532 εκατ. δολ. στους κατόχους CDS - Λαμβάνουν αποζημίωση για πρώτη φορά μετά το ελληνικό PSI
Πράσινο «φως» στην αποπληρωμή του χρέους της Αργεντινής «άναψε» η Γερουσία της λατινοαμερικανικής χώρας, η οποία υπερψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τα ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο.
Ειδικότερα, με ψήφους 39 «ναι» και «27» όχι, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Fernadez, το οποίο ανοίγει τον δρόμο στους διεθνείς επενδυτές να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα που θα διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής.
Η αποπληρωμή των ομολόγων υπολογίζεται πως θα γίνει από τις τράπεζες της Αργεντινής.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει στόχο με τους ίδιους όρους να αποπληρώσει και τους ομολογιούχους των χρεοκοπημένων ομολόγων, ανεξάρτητα από το εάν εκείνοι θα αποφασίσουν να αποδεχθούν την ανταλλαγή.
Οι προσπάθειες αυτές στοχεύουν στο να παρακάμψουν τις αποφάσεις του αμερικανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρεοκοπημένα της ομόλογα, την ίδια στιγμή που θα αποπληρώσει τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα.
Την ίδια στιγμή, σε μαζικές αγορές δολαρίων προβαίνουν οι πολίτες της Αργεντινής, υπό τον φόβο της υποτίμησης.
Η ζήτηση για δολάρια έχει φτάσει στα ύψη. Μόνο χθες, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν αγορές ύψους 42 εκατ. δολαρίων.
Οι κάτοικοι της Αργεντινής σπεύδουν μαζικά να ξεφορτωθούν τα πέσος, προκειμένου να προμηθευτούν δολάρια και να θωρακιστούν έναντι του κινδύνου κατάρρευσης του νομίσματός τους.
Το πέσο μετρά απώλειες 22% έναντι του δολαρίου φέτος.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Το ποσό των 532 εκατ. δολ. πρέπει να καταβάλλει η Αργεντινή στους πωλητές των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς η χώρα δεν μπόρεσε να πληρώσει τους τόκους για τα ομόλογά της, όπως προέκυψε από σχετική δημοπρασία.
Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα που πυροδοτεί την πληρωμή CDS μετά την Ελλάδα που αναδιάρθρωσε το χρέος της το 2012.
To ποσό που θα πληρωθεί για τα CDS καθορίστηκε μετά τον καθορισμό της τελικής τιμής για την αγορά των oμολόγων στη δημοπρασία, η οποία διαμορφώθηκε στο 39,5% της ονομαστικής αξίας τους, σύμφωνα με τον όμιλο Markit Group και τον όμιλο Creditex Group που είχαν τη διαχείριση της δημοπρασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι πωλητές των CDS θα πρέπει να πληρώσουν το 60,5% της αξίας των ομολόγων που είχαν καλυφθεί με ασφάλιστρα.
Ο διακανονισμός των CDS έγινε μετά την αδυναμία της κυβέρνησης της Αργεντινής να πληρώσει τους ομολογιούχους της έως τις 30 Ιουλίου, καθώς με απόφαση Αμερικανού δικαστή απαγορεύθηκε στη χώρα να καταβάλει το ποσό των 539 εκατ. δολαρίων, αν δεν είχε προηγουμένως πληρώσει την πλήρη αξία των ομολόγων στους επενδυτές που δεν είχαν αποδεχθεί το haircut.
Όπως σχολιάζει ο Luis Caputo, διαχειριστής της Noctua Int LLC, η ζήτηση για τα ομόλογα της Αργεντινής στην δημοπρασία καταδεικνύει την αισιοδοξία της αγοράς, ότι η χώρα θα τα βρει με τους πιστωτές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης