Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε.: Πρόστιμο 138 εκατ. ευρώ σε Infineon, Philips και Samsung για σύσταση καρτέλ

Ε.Ε.: Πρόστιμο 138 εκατ. ευρώ σε Infineon, Philips και Samsung για σύσταση καρτέλ
Αφορά την παραγωγή τσιπ για «έξυπνες κάρτες»
Πρόστιμο, συνολικού ύψους περί τα 138 εκατ. ευρώ, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Infineon, Philips και Samsung, για σύσταστη καρτέλ όσον αφορά την παραγωγή τσιπ για «έξυπνες κάρτες» στην Ε.Ε., κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. που απαγορεύουν τις συμπράξεις.
Το καρτέλ, σύμφωνα με την Κομισιόν, είχε στηθεί μέσω διμερών επαφών των εταιρειών που έλαβαν χώρα την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2003 και Σεπτεμβρίου 2005.
Σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών των εταιρειών ήταν και η Renesas, κοινοπραξία τότε των Hitachi-Mitsubishi, όμως επειδή αποκάλυψε την υπόθεση σύστασης του καρτέλ στην Κομισιόν, τέθηκε υπό πλήρη ασυλία, αποφεύγοντας πρόστιμο που θα ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στην Infineon, ήτοι 82,8 εκατ. ευρώ, στη Samsung 35,12 εκατ. ευρώ και στη Philips 20,15 εκατ. ευρώ.
Η Philips αρνήθηκε ότι προχώρησε σε καθορισμό των τιμών και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Όπως επισήμανε ο επίτροπος Αλμούνια, τα τσιπ για τις «έξυπνες κάρτες» χρησιμοποιούνται σχεδόν από οποιονδήποτε, είτε στα κινητά τηλέφωνα, είτε στις πιστωτικές κάρτες, είτε ακόμη σε διαβατήρια.
«Είναι κρίσιμο οι εταιρείες που τα παράγουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο πώς να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους καινοτομώντας και παρέχοντας καλύτερης ποιότητας προϊόντα στις πιο ελκυστικές τιμές. Αν, αντίθετα, οι εταιρείες επιλέγουν να συνωμοτούν σε βάρος τόσο των πελατών και των τελικών καταναλωτών, θα πρέπει να περιμένουν κυρώσεις», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης