Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δανία: Ξαφνιάζουν δυσάρεστα τα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου 2014 - Στο -0,3% η ανάπτυξη του ΑΕΠ

Δανία: Ξαφνιάζουν δυσάρεστα τα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου 2014 - Στο -0,3% η ανάπτυξη του ΑΕΠ
Η πτώση της εξαγωγικής δραστηριότητας και των επενδύσεων έπληξαν την οικονομία της σκανδιναβικής οικονομίας
Απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας, κατά 0,3% το β’ τρίμηνο του 2014, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Δανίας.
Μπορεί το ενδιαφέρον να είναι κατά κύριο λόγο στραμμένο στις μεγάλες ή προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, ωστόσο τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ήρθαν αυτή την φορά από την Κοπεγχάγη.
Η μη αναμενόμενη ύφεση του β’ τριμήνου, που ακολουθεί μια ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% το α’ εξάμηνο του έτους, οφείλεται στην πτώση σε εξαγωγές και επενδύσεις, που υπέστη η πιο αδύναμη σκανδιναβική οικονομία.
Μπορεί, λοιπόν, οι καταναλωτικές δαπάνες να αυξήθηκαν κατά 0,3%, ωστόσο η εξαγωγική δραστηριότητα υπέστη συρρίκνωση της τάξεως του 1,6%, σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1%.
Οι οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, ανέμεναν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,3%.
Η κυβέρνηση της Δανίας δέχεται, πλέον, ισχυρές πιέσεις να εξαντλήσει τα όρια του προϋπολογισμού της, ώστε να στηρίξει μια οικονομική ανάπτυξη στην χώρα.
Οι οικονομολόγοι, που υποστηρίζουν ότι το β’ τρίμηνο είναι καθοριστικής σημασίας για τα συνολικά αποτελέσματα του έτους, αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να μην καταφέρει να αγγίξει το στόχο της χρονιάς για το ΑΕΠ, που έχει τεθεί σε +1,4%.
Για το 2015 η κυβέρνηση της Δανίας έχει θέσει ως στόχο περαιτέρω ανάπτυξη κατά 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης