Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Ποια είναι τα δύο πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές; - Οι δύο σημαντικότεροι κεντρικοί τραπεζίτες

CNN Money: Ποια είναι τα δύο πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές; - Οι δύο σημαντικότεροι κεντρικοί τραπεζίτες
Πως αυτά τα δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα επηρεάζουν καθοριστικά την χρηματιστηριακή αγορά
Παρά τις μεγάλες διαφορές τους, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen και ο Ρώσος Πρόεδρος V. Putin αποτελούν τα δύο πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση παγκοσμίως στη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με το CNN Money τα δύο αυτά πρόσωπα επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία των αγορών, σε εντελώς διαφορετική όμως γραμμή πλεύσης.
Ειδικότερα οι ομιλίες και οι δράσεις της Yellen ωθούν την αγορά να κινηθεί ανοδικά - ή τουλάχιστον να παραμείνει σταθερή - ενώ οι κινήσεις του Putin που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία συχνά τρομάζουν τους επενδυτές.
Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Yellen, η οποία τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να κρατήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά για κάποιο χρονικό διάστημα, παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η πολιτική μηδενικού επιτοκίου της Fed, σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της επιφέρουν σημαντικά κέρδη στις αγορές. 
Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα επενδυτών που πιστεύει ότι η Yellen συνειδητά προαναγγέλλει την διατήρηση των επιτοκίων καθώς δεν θέλει να τρομάξει τις αγορές.
Οι επενδυτές φαίνεται να εμπιστεύονται τη Yellen προς το παρόν.
Παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις αρχές του μήνα, η Wall σημείωσε νέα ρεκόρ, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει πάνω από τις 2.000 μονάδες, ενώ ο Dow διατηρείται πάνω από τις 17.000 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά η εικόνα είναι πιο ζοφερή με τον Putin να μην υποχωρεί.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν την ήδη εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία.
Εντωμεταξύ ο Putin δεν σχεδιάζει να αποκλιμακώσει την ένταση και να κατευνάσει τους φόβους αυτούς.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα της κλιμακούμενης έντασης είναι η παραβίαση των ουκρανικών συνόρων από το ρωσικό κομβόι με το πρόσχημα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, την Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, είδε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη της, τον DAX να υποχωρεί σημαντικά αυτό το μήνα λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο δείκτης έκτοτε ανέκαμψε αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κλιμακούμενη ένταση με τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει αισθητό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης