Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «κρυφό» μήνυμα Draghi (ΕΚΤ) προς τη Γερμανία – «Εάν δεν κάνετε αυτά που πρέπει, θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

Το «κρυφό» μήνυμα Draghi (ΕΚΤ) προς τη Γερμανία – «Εάν δεν κάνετε αυτά που πρέπει, θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»
Ο Draghi «κούνησε το δάχτυλο» στις κυβερνήσεις για το τι πρέπει να κάνουν
Κορυφώνεται η εσωτερική διαμάχη της Ευρωζώνης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κυβερνήσεις να βρίσκονται για ακόμη μία φορά μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της ανάκαμψης της οικονομίας.
Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της ομιλίας του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στο Jackson Hole του Κάνσας, την περασμένη Παρασκευή, η εσωτερική διαμάχη πάνω στο ζήτημα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Στην ουσία, ο Draghi «κούνησε το δάχτυλο» στις κυβερνήσεις, δίνοντας τους μάλιστα τέσσερις τομείς στους οποίους η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να βελτιωθεί, παρεμβαίνοντας εν ψυχρώ στα των χωρών.
Σύμφωνα με τον Draghi είναι κρίσιμης σημασίας η καλύτερη χρήση της ευελιξίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερους φόρους, ισχυρότερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής μεταξύ των κυβερνήσεων και δράση της ΕΕ για την εξασφάλιση ενός μεγάλου δημόσιου προγράμματος επενδύσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Draghi αναλαμβάνει δράση για να «ξυπνήσει» τις κυβερνήσεις.
Στο παρελθόν έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση και να μην τα περιμένουν όλα από την Κεντρική Τράπεζα.
«Θα ήταν χρήσιμο αν η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας παράλληλα με τη νομισματική πολιτική, και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Draghi.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, δεν έχει συμφωνημένο τρόπο για να το πράξει.
Ο Draghi φαίνεται πως προτιμά την αγορά ιδιωτικών τίτλων και όχι κρατικού χρέους, που είναι η φυσική επιλογή για μία κεντρική τράπεζα  η οποία θέλει να αποφύγει οιαδήποτε κατηγορία για χρηματοδότηση κρατικών ελλειμμάτων.
Η Citigroup, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε επισημάνει πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποτιμάται σε 1 τρις ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού και την αύξηση της ρευστότητας. Από την πλευρά της, η JPMorgan είχε εκτιμήσει πως σε πρώτο στάδιο, η ΕΚΤ μπορεί να ενισχύσει τα υφιστάμενα μέτρα.
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, ο Draghi υπαινίχθηκε ότι η ποσοτική χαλάρωση, ενδεχομένως τελικά να επιτρέπεται από το καταστατικό της ΕΚΤ, αλλά υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν θα γινόταν αποδεκτή κυρίως από τη Γερμανία.
Σε αυτή τη φάση, ήταν σαφές το μήνυμα ότι θα υπήρχε εφαρμογή των αντισυμβατικών εργαλείων μόνο για την αντιμετώπιση σαφή κινδύνου σοβαρού αποπληθωρισμού.
Υπό αυτήν την έννοια ο Draghi «συνδιαλέχθηκε» με την γερμανική ηγεσία, επιδεικνύοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες από τις κυβερνήσεις, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Γερμανία μπορεί να έλαβε το μήνυμα, αλλά η στάση των υπολοίπων παραμένει ερωτηματικό, καθώς δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που θέλουν πραγματικά ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης