Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Βάλλουν εναντίον της Μerkel οι νομπελίστες καθηγητές Οικονομίας – Σε βαθιά ύφεση οδηγεί την Ευρώπη η εσφαλμένη πολιτική λιτότητας

DW: Βάλλουν εναντίον της Μerkel οι νομπελίστες καθηγητές Οικονομίας – Σε βαθιά ύφεση οδηγεί την Ευρώπη η εσφαλμένη πολιτική λιτότητας
Παρά τις διαφωνίες των γκουρού της οικονομίας στα μεγάλα οικονομικά θέματα, σε ένα φαίνεται να συμφωνούν, στην κριτική που ασκούν στη γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική
Το χάσμα που χωρίζει τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel και τους νομπελίστες καθηγητές Οικονομίας κατέδειξε με θεαματικό τρόπο η συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο Λιντάου της Γερμανίας οι «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας.
Παρά τις διαφωνίες τους στα μεγάλα οικονομικά θέματα, σε ένα φαίνεται να συμφωνούν και αυτό δεν είναι άλλο από την κριτική που ασκούν στη γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι νομπελίστες οικονομολόγοι βάλλουν εναντίον της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Μerkel στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι η εσφαλμένη πολιτική της οδηγεί την Ευρώπη σε βαθιά ύφεση.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt am Sonntag,«η μετωπική επίθεση των σημαντικότερων εγκεφάλων κατά της γερμανικής πολιτικής καταδεικνύει όχι μόνο πόσο διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πολιτικής και οικονομίας –κυρίως όσον αφορά θέματα όπως η 'ευρωκρίση', αλλά καθιστά επίσης σαφές πόσο δύσκολο είναι για τη Γερμανία να επιβάλει τις ορθόδοξες οικονομικοπολιτικές της απόψεις στην Ευρώπη».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «οι οικονομολόγοι αναμένουν πως η Μέρκελ θα πρέπει να αναθεωρήσει κι άλλες γερμανικές θέσεις εάν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ».
Η ίδια η καγκελάριος, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και 450 νέοι οικονομολόγοι υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, τονίζοντας ότι τα «κατασκευαστικά σφάλματα» του οικονομικού και νομισματικού συστήματος θα πρέπει να αρθούν με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος εκείνων που υπερχρεώνονται και οι οποίοι αρνούνται να προωθήσουν τις δέουσες μεταρρυθμίσεις.
Απευθυνόμενη προς τη Γαλλία και την Ιταλία, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, η Άγκελα Μέρκελ έθεσε ρητορικά το ερώτημα «εάν θα πρέπει κανείς να υπερχρεώνεται προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης».
Την εν λόγω επισήμανση της καγκελαρίου εξέλαβαν μάλλον ως πρόκληση οι νομπελίστες, έχοντας προφανώς κατά νου τα απογοητευτικά για την ευρωζώνη οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2014.
«Δεν είχα ιδιαίτερα θετική άποψη για το ευρώ και εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πόσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση για το κοινό νόμισμα, ωστόσο, εφόσον έχετε ταχθεί υπέρ του ευρώ θα πρέπει να κάνετε και κάτι υπέρ αυτού», λέει ο Λαρς-Πέτερ Χάνσεν, νομπελίστας Οικονομικών για το 2013, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης σημείσε ότι «το να απειλείς μια χώρα που ήδη έχει καταρρεύσει με περαιτέρω κυρώσεις δεν το βρίσκω τόσο καλή ιδέα».
Το ίδιο επικριτικός έναντι της καγκελαρίου είναι και Τζέιμς Μίρλες, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο οποίος εκτιμά ότι η Μέρκελ δέχεται «εσφαλμένες συμβουλές» και ότι το ευρώ δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης.
Ο Μίρλες παραπέμπει στην «δραματικά» υψηλή ανεργία στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα το κοινό νόμισμα, σημειώνοντας ότι «το κόστος για τη διατήρηση του ευρώ είναι υψηλό και θα πρέπει να είναι κανείς διατεθειμένος να το αναλάβει».
Την άποψη του Τζέιμς Μίρλες για οικονομικό επιτελείο της καγκελαρίου συμμερίζεται, τέλος, και ο Έρικ Μάσκιν, με τον αμερικανό οικονομολόγο να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ένα είναι βέβαιο, η Μέρκελ έχει τους λάθος οικονομικούς συμβούλους».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης