Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αύριο η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης - Εκτός υπουργικού συμβουλίου οι «αριστερίζοντες» υπουργοί

Γαλλία: Αύριο η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης - Εκτός υπουργικού συμβουλίου οι «αριστερίζοντες» υπουργοί
Αιτία στάθηκαν οι δηλώσεις του Υπ. Οικονομίας, Arnaud Montebourg, εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος F. Hollande.
Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο σχήμα του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, με τους «αριστερίζοντες» υπουργούς να αποτελούν τα «θύματα» του κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Μετά την αιφνίδια εντολή του F. Hollande προς τον πρωθυπουργό M. Valls για παραίτηση σύσσωμης της γαλλικής κυβέρνησης, το νέο υπουργικό σχήμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη.
Σημειώνεται πως η «διάλυση» του υπουργικού συμβουλίου συνιστά απόρροια της σκληρής επίθεσης του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Arnaud Montebourg, προς την ασκούσα πολιτική της λιτότητας και προς τη γερμανική επικυριαρχία.
Φυσικά, ο Arnaud Montebourg είναι ο πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση από τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς οι τοποθετήσεις του διαρκώς δημιουργούν «πρόβλημα» στον F. Hollande.
Eκτός της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να μείνει και η υπουργός Πολιτισμού, Aurelia Filipetti, καθώς και αυτή διάκειται εναντίον της λιτότητας.
Ωστόσο, η αποχώρηση των δύο υπουργών ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση, καθώς αμφότεροι ασκούν ισχυρή επιρροή στο Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού Κοινοβουλίου.
Φυσικά, η απόσπαση της θετικής ψήφου προμηνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς το κλίμα αγανάκτησης εναντίον του F. Hollande διογκώνεται διαρκώς.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την παραίτηση της υπέβαλλε στον πρόεδρο της Γαλλίας, F. Hollande, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Manuel Valls, μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομίας, Arnaud Montebourg.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Monde, ο Montebourg είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός Vallas και ο πρόεδρος Francois Hollande, αμφότεροι Σοσιαλιστές όπως και ο ίδιος.
«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Montebourg.
«Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Angela Merkel.
Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», πρόσθεσε ο Montebourg.
Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν μετά την ψυχρή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Βερολίνο στην έκκληση του προέδρου Hollande για έναν αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, εν μέσω της οικονομικής στασιμότητας στη Γαλλία.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν της δημοσιοποίησης της παραίτησης της κυβέρνησης, αναφέρεται πως το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο, θα κινείται «στην κατεύθυνση που επιθυμεί ο Πρόεδρος Hollande για την χώρα».
Οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία για τον Πρόεδρο Hollande.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP, η δημοτικότητα του Hollande έχει πέσει στο χαμηλότερο της σημείο, και συγκεκριμένα στο 17%, ποσοστό που αποτελεί και το χαμηλότερο για Πρόεδρο της Γαλλίας από το 1958 και μετά.
Ωστόσο, εξίσου αρνητικά είναι τα ευρήματα και για τον πρωθυπουργό Valls, η δημοτικότητα του οποίου βαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες μειούμενη και σήμερα ανέρχεται στο 36%.
Σημειώνεται πως ο Hollande διόρισε πρωθυπουργό τον Valls ύστερα από τη συντριβή των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Αλλά και αυτή η κίνηση του Hollande δεν φαίνεται να ανέτρεψε το εξαιρετικά δυσμενές για αυτόν και για τη γαλλική κυβέρνηση κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας αλλά και τη δυσχερή κατάσταση της γαλλικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης